Quantcast
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο ασφαλιστικό, νέο ραντεβού στις 4 Απριλίου - enikonomia.gr
share

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο ασφαλιστικό, νέο ραντεβού στις 4 Απριλίου

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνάντηση γι’ αυτό το γύρο διαπραγματεύσεων του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο με τους επικεφαλής των δανειστών

Οι δυο πλευρές κατέγραψαν τη διαφωνία τους όσον αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση τα οποία θα επανυπολογιστούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και θα διαμορφωθούν οι νέες συντάξεις.  

Εισερχόμενος στη συνάντηση ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στις 2 Απριλίου και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 4 Απριλίου.

Στόχος όπως είπε είναι η συμφωνία να συζητηθεί στο EwG στις 11 Απριλίου. Σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την προσεχή Πέμπτη. Σύμφωνα με τον υπουργό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες διαφωνίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο είναι δεδομένη η διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ αλλά και η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ η προσωπική διαφορά συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα».

Όσον αφορά τη διάσταση απόψεων των δυο πλευρών στα ποσοστά αναπλήρωσης ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει δέσμευση που να απορρέει από το μνημονίο», διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει πόσο αναλογικό θα είναι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι στις ασφαλιστικές εισφορές σε περίπτωση που οι θεσμοί δεν δεχτούν το μέτρο το κενό που δημιουργείται, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι με τις κυβερνητικές προτάσεις πιάνεται ο στόχος για 1% του ΑΕΠ συν τη προβολή για επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ έως το 2018 λόγω της ωρίμανσης των μέτρων ου θα ληφθούν τώρα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.