Quantcast
Πλήρης σύγχυση και παράπονα για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων - enikonomia.gr
share

Πλήρης σύγχυση και παράπονα για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων

δημοσιεύτηκε:

Σχέδιο Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής θα παραδώσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των φαρμακείων (π.χ ωράριο, εξοπλισμός κλπ).

Ειδικότερα, στο σχέδιο αυτό αναφέρονται οι γενικοί πυλώνες υλοποίησής του (Βελτίωση της προσβασιμότητας στο φάρμακο, επάρκεια φαρμάκων, ασφάλεια, εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών), καθώς και οι θέσεις του κλάδου για φλέγοντα ζητήματα, όπως ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωράριο λειτουργίας, εφημερίες, ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων από την αγορά.

Ο κ. Λουράντος είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι «παρουσίασε το έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής, όπου αναφέρεται ότι καθημερινά γίνεται δέκτης παραπόνων διότι οι πολίτες δεν βρίσκουν διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Επικρατεί πλήρης σύγχυση για το ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ποιες οι διημερεύσεις, ποιες οι διανυκτερεύσεις».Στο έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας το πρόβλημα αποδίδεται στις μαζικές απαλλαγές φαρμακείων από τις εφημερίες. Σημειώνεται πως υπάρχει αντίλογος από την πλευρά του συνοικιακού φαρμακοποιού, ο οποίος ζητεί την απαλλαγή για οικονομικούς λόγους. Η Περιφέρεια ζητά επανεξέταση του θέματος από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εξυπηρετείται και να δοθεί μια οριστική λύση.

Από τότε που ο κ. Γεωργιάδης επέτρεψε την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας, αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις φαρμακοποιών που ζητούν απαλλαγή από τις εφημερίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος διευκρινίζοντας ότι «εδώ και δύο χρόνια οι φαρμακοποιοί ζητούν από το υπουργείο τη θεσμοθέτηση ενιαίου ωραρίου για όλους, βάσει των όσων ισχύουν και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λουράντος αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων είπε ότι «συνεχίζονται αμείωτες, φέροντας ως παράδειγμα το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου πού απέστειλε 8 αιτήματα για ελλείψεις φαρμάκων σε ισάριθμες φαρμακοβιομηχανίες. Από τις απαντήσεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι εταιρείες εφοδιάζουν κανονικά την αγορά μέσω των φαρμακαποθηκών.

Επομένως, ή ψεύδονται οι εταιρείες, ή οι φαρμακαποθήκες αμελούν την ελληνική αγορά και επιδίδονται στις καθόλα νόμιμες παράλληλες εξαγωγές. Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό. Μόνο έτσι θα ξέρουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψεύδεται για τις ελλείψεις των φαρμάκων», τόνισε με έμφαση ο κ. Λουράντος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.