Quantcast
Έμμεσοι φόροι παντού και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο - enikonomia.gr
share

Έμμεσοι φόροι παντού και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

δημοσιεύτηκε:

Φόροι σε καύσιμα, ποτά, καπνό, ηλεκτρονικά τσιγάρα, ξενοδοχεία, επενδυτικές εταιρείες και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο περιλαμβάνει το πακέτο της συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας ως έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα μέτρα που προβλέπει η πρώτη αξιολόγηση.

Tο πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ελλάδας στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, την οποία έστειλε η Κομισιόν στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία τονίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι γενικά «εντός τροχιάς».

Η έκθεση αναφέρεται αρχικά στην συμφωνία που υπήρξε για τα «κόκκινα δάνεια», ότι δηλαδή συμφωνήθηκε η πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων από 1/1/2018, με εξαίρεση δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ, τα οποία όμως θα απελευθερωθούν από την 1 Ιανουαρίου του 2018.

Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, εκτός από την παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι το πακέτο των έμμεσων φόρων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος με την υιοθέτηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Το κείμενο αποτελεί ουσιαστικά την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης και αναφέρει ότι το δημοσιονομικό κενό του 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ )- που ήταν και το ζητούμενο της αξιολόγησης- καλύφθηκε με μέτρα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από άμεση φορολογία, 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από αλλαγές στο ασφαλιστικό .

Το τρίτο 1% του ΑΕΠ καλύφθηκε με επιμέρους παρεμβάσεις ως εξής: 

-0,2% του ΑΕΠ (360 εκατ. ευρώ) από την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, με άμεση επίπτωση σε τυποποιημένα τρόφιμα καύσιμα εισιτήρια συγκοινωνιών και κόμιστρα ταξί και μια σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

-0,2% του ΑΕΠ ( 360 εκατ. ευρώ ) από την μείωση του μισθολογικού κονδυλίου στο δημόσιο, χωρίς όμως να τονίζει από που θα προκύψει αυτή η εξοικονόμηση.

-0,6 % του ΑΕΠ ( 1,06 δισ. ευρώ ) από αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών

Στα μέτρα που αφορούν αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών περιλαμβάνονται:

1. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη.

2. Η κατάργηση της έκπτωσης 50% του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα.

3. Η αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού.

4. Η θέσπιση ΕΦΚ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

5. Η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά».

6. Η επιβολή ενός μόνιμου φόρου 35% επί των μεικτών κερδών από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ σε αντικατάσταση του μέτρου της επιβολής πέντε λεπτών στην στήλη για τα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού.

7. Η επιβολή ενός τέλους 5% για του συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για την συνδρομητική τηλεόραση.

8. Η αύξηση της φορολογίας στα UCITS αιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και τις εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.