Quantcast
Αποστόλου: Ανεπηρέαστο το 85-90% των αγροτών από το νέο ασφαλιστικό - enikonomia.gr
share

Αποστόλου: Ανεπηρέαστο το 85-90% των αγροτών από το νέο ασφαλιστικό

δημοσιεύτηκε:

Το 85% με 90% των αγροτών δεν θα έχουν επιπτώσεις από τις νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου. Ταυτόχρονα, απέρριψε τις αιτιάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, ότι με την τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η φορολογία στους αγρότες θα φτάσει στο 27,2%.

Όπως υποστήριξε ο κ. Αποστόλου, βάσει της τροπολογίας Τσακαλώτου, φορολογητέο εισόδημα θεωρούνται οι βασικές ενισχύσεις, αλλά μένουν εκτός φορολόγησης η πράσινη ενίσχυση, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και οι αγροτικές αποζημιώσεις, και στο απυρόβλητο μένουν οι ενισχύσεις από τον δεύτερο πυλώνα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επέμεινε ότι το 85-90% δεν θα καταλάβει τη διαφορά, σημείωσε ότι οι περισσότερες φορολογικές δηλώσεις των αγροτών είναι κοντά στα 5.000 ευρώ, ενώ χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» τη σημερινή.

«Καταφέραμε το αγροτικό, καθαρό αφορολόγητο εισόδημα για τον αγρότη να είναι στα 9.100 για μια μέση οικογένεια», τόνισε και προσέθεσε:

«Ειδικά για τον αγροτικό χώρο με το νομοσχέδιο που συζητάμε παύει ο αγρότης να είναι πολίτης β΄ κατηγορίας. Είναι ιστορική η σημερινή ημέρα γιατί υλοποιούνται γι αυτόν δύο βασικές ρυθμίσεις. Η καθιέρωση ατομικού φορολογητέου εισοδήματος και η διασφάλιση της κατώτερης εθνικής σύνταξης. Με τον συνδυασμό δε των ρυθμίσεων που φέρνουμε στο ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, πράγμα που και οι ίδιοι είχαν ζητήσει με τις κινητοποιήσεις τους, όχι μόνον επιπτώσεις δεν υπάρχουν αλλά θα βγει και ωφελημένο το 90% των αγροτών».

Ο κ. Αποστόλου κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία τονίζοντας ότι τα δύο κόμματα ως κυβέρνηση ψήφισαν το νόμο 4172/13 σύμφωνα με τον οποίο όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 13%.

«Δηλαδή για το καθαρό εισόδημα που δηλώθηκε για το 2014 ύψους 1,33 δις συν 2,6 δις οι ενισχύσεις οι αγρότες θα πλήρωναν το 2015 φόρο 511 εκ ευρώ, ενώ με την παρέμβασή μας, με το ν.4328/15 για το αφορολόγητο των ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ , πλήρωσαν 225 εκ ευρώ», υποστήριξε ο κ. Αποστόλου.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι τα καφενεία στην επαρχία με κάτω από 2000 κατοίκους , θα παραμείνουν με το ίδιο καθεστώς στον ΟΓΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.