Quantcast
Στις 19 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων Ε9 - enikonomia.gr
share

Στις 19 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για υποβολή δηλώσεων Ε9

δημοσιεύτηκε:

Τέσσερις ημέρες έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι προκειμένου να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 αφού στις 19 Δεκεμβρίου λήγει η σχετική  προθεσμία. 

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΓΓΔΕ δεν πρόκειται να δοθεί παράταση πέραν της 19ης Δεκεμβρίου καθώς πρέπει να οριστικοποιηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για την 01/01/2014 μέχρι 31/12/2014.

Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου.

Μετά τη διόρθωση του Ε9 από τους φορολογούμενους, θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα προκύψει η ενδεχόμενη μείωση που προβλέπεται από το νόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ με αμείωτη ένταση και ρυθμό υποβάλλονται οι τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 στο taxisnet αφού έχουν ξεπεράσει κατα πολύ τις 1 εκατ. μεταβολές στο Περιουσιολόγιο.

Για αυτό τον λόγο η ΓΓΔΕ έχει εκδώσει οδηγό  για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων πολιτών που πρέπει να διορθώσουν το Περιουσιολόγιο στο taxisnet ώστε είτε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ είτε έχουν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους που δεν έχουν διορθώσει από το 2010 και μετά.

Η διόρθωση στο Ε9 γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου . Ενδεικτικά, διευκρινίζεται ότι: Α) Αν ένα κτίσμα είναι ημιτελές αποδεικνύεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) και τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9). Β) Αν ένα ακίνητο είναι ιδιοχρησιμοποιούμενο από νομικό πρόσωπο για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αυτό αποδεικνύεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων ή τη δήλωση των ακινήτων στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. ως έδρα ή υποκατάστημα. Γ) Στις περιπτώσεις κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή επαγγελματικών στεγών, δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, αφού η εκκαθάριση του φόρου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και τις δηλώσεις Ε9 και Ε2. Η ΓΓΔΕ επίσης έχει εκδώσει αναλυτικό οδηγό για το πως πρέπει να συμπληρωθεί το Ε9 με οδηγίες ανα κωδικό και οθόνη του Taxisnet

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.