Quantcast
Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες: Καλούμε την Αντιπολίτευση σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών - enikonomia.gr
share

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες: Καλούμε την Αντιπολίτευση σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών

δημοσιεύτηκε:

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με θέμα «Η S&D πριν από το δημοψήφισμα στις 30/9, ενθαρρύνει όλα τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν τη συμφωνία για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία».

Όπως σημειώνεται, με την ευκαιρία της ομιλίας του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες χαιρετίζουν τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο από τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα για μετονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας S&D, Ούντο Μπούλμαν, σημείωσε πως αυτό που έκαναν οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας, αξίζει το μεγαλύτερο χειροκρότημα. Μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη για το όνομα, η οποία εμπόδισε τις προοπτικές των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κατάφεραν να λύσουν τις διαφωνίες και να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς.

«Οι εθνικιστικές συντηρητικές δυνάμεις δεν το κατάφεραν για περισσότερο από 25 χρόνια. Η συμφωνία με τον Τσίπρα, τον οποίο επίσης χειροκροτήσαμε και όταν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από δύο ημέρες, χρησιμεύει ως παράδειγμα για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σχετικά με τον τρόπο επίλυσης δύσκολων ζητημάτων μέσω διαλόγου, υπομονετικής διπλωματίας και αίσθησης ευθύνης. Κανείς δεν είναι αποκλειστικός νικητής σε έναν συμβιβασμό. Αντίθετα, και οι δύο πλευρές είναι νικητές μαζί».

Ο κ. Μπούλμαν υπογράμμισε πως πλέον εναπόκειται στους πολίτες της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα στις 30/9 και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, καθώς πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας.

«Το μποϊκοτάζ δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός. Οι πολίτες πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία και να δηλώσουν με σαφήνεια, τι είδους μέλλον θέλουν για τον εαυτό τους. Καλούμε την πολιτική αντιπολίτευση των κομμάτων του ΕΛΚ και στις δύο χώρες, να επιδείξουν ευθύνη και να υποστηρίξουν τη Συμφωνία. Αυτό, όχι μόνο θα ξεκλειδώσει την ευρωατλαντική προοπτική για την ΠΓΔΜ, αλλά θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο στη χώρα όσο και στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.