Quantcast
"Πρωταθλητής" στην απασχόληση ο τουρισμός με 800.000 εργαζομένους - enikonomia.gr
share

“Πρωταθλητής” στην απασχόληση ο τουρισμός με 800.000 εργαζομένους

δημοσιεύτηκε:

“Πρωταθλητής” στην απασχόληση αναδεικνύεται ο τουρισμός, ξεπερνώντας ακόμη και τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι εφέτος οι άμεσα και έμμεσοι απασχολούμενοι στον τουρισμό ανέρχονται σε 800.000, ενώ για το 2021 αναμένεται η δυναμική αυτή να συνεχιστεί και ο κλάδος να φτάσει να απασχολεί 1 εκατ. εργαζομένους.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Το ποσοστό των απασχολούμενων στον τουρισμό ανέρχεται στο 10% του συνόλου στη χώρα, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό φτάνουν στο 8,9%.


Η δυναμική του κλάδου αποτυπώνεται και στο ΑΕΠ των τουριστικών περιοχών. Στο Νότιο Αιγαίο είναι 68%, στην Κρήτη 52% και στα Ιόνια 58%, τόνισε ο κ. Ανδρεάδης.

Για τη νέα χρονιά, ο κ. Ανδρεάδης δεν θέλησε να προβεί σε εκτίμηση, καθώς αυτή θα την δημοσιοποιήσει τέλη Φεβρουαρίου και πριν τη μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι τα μηνύματα είναι θετικά. Μεταξύ άλλων κρίνει θετική την ισοτιμία ευρώ και στερλίνας, που αναμένεται να βοηθήσει στις αυξημένες ροές από την αγορά τη Αγγλίας, που οι προκρατήσεις ήδη κινούνται ανοδικά.

Ο κ. Ανδρεάδης αναφερόμενος στα τουριστικά έσοδα είπε τα εξής: «Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι δεν ευσταθούν οι απόψεις που λένε ότι τα έσοδα είναι μειωμένα διότι οι επιχειρήσεις πληρώνονται στο εξωτερικό, ή γιατί δεν παρουσιάζουν όλα τα έσοδα. Από την έρευνα τη δειγματοληπτική που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδας, δεν υπάρχει τρόπος να συμπεράνει κανείς, αν και πόσο φοροδιαφεύγει μια τουριστική επιχείρηση. Επίσης, ακόμα και αν οι επιχειρήσεις κρατούν ένα μέρος των χρημάτων τους εκτός Ελλάδος για να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα και να είναι σε θέση να πληρώνουν προμηθευτές, αυτό δεν έχει σχέση με τα έσοδα, ούτε με την φορολογία, αφού οι επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους στην χώρα μας και φορολογούνται εδώ».

Οι πραγματικοί παράγοντες που επηρέασαν τα έσοδα φέτος είναι, η υπερφορολόγηση, η πανευρωπαϊκή τάση μείωσης της Μέσης Τουριστικής Δαπάνης, ο μειωμένος χρόνος παραμονής στη χώρα μας και οι εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν κομμάτι της ζήτησης των πελατών τελευταίας στιγμής, υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης.

Είναι γεγονός, είπε, ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες μείωσαν την Μέση Δαπάνη τους και αυτό είναι μια τάση η οποία καταγράφεται παντού. Και στην Ισπανία και στην Ιταλία και σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Είναι βέβαια πολύ θετικό το γεγονός ότι η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση στην Ελλάδα, έχει διατηρηθεί σταθερή τα τελευταία χρόνια στα 75 ευρώ. Ταυτόχρονα, η αύξηση των τουριστών City Break και η διείσδυση των low cost carriers, έχει ρίξει το μέσο όρο παραμονής από τις 10,7 στις 7,8 ημέρες, κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.