Quantcast
Γερμανοί τουρίστες πήγαν από λάθος αντί για Σκιάθο... Σαντορίνη - enikonomia.gr
share

Γερμανοί τουρίστες πήγαν από λάθος αντί για Σκιάθο… Σαντορίνη

δημοσιεύτηκε:

Απίστευτο αλλά αληθινό είναι το περιστατικό που αναφέρει η Bild: Γερμανοί απογειώθηκαν για τη Σκιάθο και προσγειώθηκαν στη Σαντορίνη. FAZ: Κέρδη καταγράφει η Fraport και από την αύξηση των επιβατών στα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.

Προϊόντος του θέρους βγαίνουν στη δημοσιότητα απίστευτες ιστορίες ταξιδιωτικών απροόπτων λόγω απροσεξίας των τουριστών ή από λάθη των αεροπορικών εταιρειών. Για παράδειγμα, τις προάλλες μια τουρίστρια από τη Βραζιλία ήθελε να πάει από το Παρίσι στην Κοπεγχάγη και βρέθηκε κατά λάθος στην Αθήνα. Μέσα στο στρες δεν πρόσεξε ότι η κάρτα επιβίβασης είχε εκδοθεί σε άλλο όνομα.

Η Σαντορίνη, η Σκιάθος και η Fraport

Η εφημερίδα Bild φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα άλλη μια απίθανη ιστορία. Πρόκειται για ένα ζευγάρι από τη Γερμανία, που για πρώτη φορά στη ζωή του ήθελε να κάνει διακοπές στο νησί των ονείρων του, τη Σκιάθο. Επιβιβάστηκε όμως με λάθος εισιτήρια σε λάθος αεροσκάφος, που προσγειώθηκε 500 χιλιόμετρα νοτιότερα σε λάθος νησί, τη Σαντορίνη. Μιλώντας στη Bild ο σύζυγος αναφέρει ότι στη Σκιάθο έρχεται κόσμος από όλον τον κόσμο για να φωτογραφίσει τις προσγειώσεις και απογειώσεις των αεροπλάνων επειδή γίνονται σε πολύ χαμηλό ύψος από την παραλία. «Κάναμε την κράτηση στις 21 Ιουλίου και όταν κατεβήκαμε από το αεροπλάνο, βρεθήκαμε στη Σαντορίνη, βάλαμε τα κλάματα από απογοήτευση, νομίσαμε ότι Σαντορίνη ονομάζονταν το αεροδρόμιο της Σκιάθου». Και το σχόλιο της εφημερίδας: η εμπιστοσύνη είναι καλή, ο έλεγχος όμως είναι καλύτερος.

Και μιας ο λόγος για τα αεροδρόμια της Σκιάθου και της Σαντορίνης, τα οποία διαχειρίζεται μαζί με άλλους 12 περιφερειακούς αερολιμένες από τον περασμένο Απρίλιο η Fraport Greece, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σε άρθρο της μας ενημερώνει ότι η μητρική Fraport κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της το προηγούμενο εξάμηνο χάρη και στα 14 ελληνικά αεροδρόμια. «Το κέρδος αυξήθηκε κατά 38% και άγγιξε τα 128 εκ. ευρώ χάρη, μεταξύ άλλων, σε ένα πολύ καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Σε αυτό συνέβαλαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, που από τις 11 Απριλίου βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Fraport. Ο αριθμός των επιβατών συνολικά», συνεχίζει ο αρθρογράφος, «αυξήθηκε κατά 12% και έφτασε τους 9,6 εκ. επιβάτες».




«Μια όμορφη σαπουνόφουσκα»

Το βιβλίο με τίτλο «Το τέλος της αλχημείας» του πρώην Βρετανού κεντρικού τραπεζίτη Μέρβιν Κινγκ θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο ή ακόμη και ευχάριστο ανάγνωσμα του καλοκαιριού. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάνει εκτενή αναφορά, επισημαίνοντας σημεία που αφορούν τη Γερμανία της ευρωκρίσης χωρίς να φείδεται κριτικής.

«Η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον ενός φοβερού διλήμματος, είτε θα στηρίξει τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης με ατελείωτα χρήματα των φορολογουμένων της είτε θα σταματήσει το πρότζεκτ της νομισματικής ένωσης. Η προσπάθεια εύρεσης μεσαίου δρόμου αποτυγχάνει» επισημαίνει στο βιβλίο του. Όπως πολλοί αγγλοσάξονες οικονομολόγοι, θεωρεί και ο Κινγκ ότι το ευρώ είναι κατασκεύασμα με πολλά λάθη και κατηγορεί τους Γερμανούς ότι δεν έχουν αντιληφθεί τα οικονομικά συμφραζόμενα. «Η Γερμανία χρειάζεται υψηλότερους τόκους και ένα πιο ισχυρό ευρώ» γράφει. «Η Ιταλία και άλλες περιφερειακές χώρες χρειάζονται το αντίθετο. Η ιδέα ότι όλα θα διορθωθούν μόνο όταν οι άλλες χώρες ακολουθήσουν τη Γερμανία είναι μύθος».

Ο Βρετανός συγγραφέας βάζει στο στόχαστρο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα πλησιάζει το 8% του ΑΕΠ.

Όποιος, όπως ο Σόιμπλε, επιχειρηματολογεί ότι αυτό βοηθά ολόκληρη την Ευρωζώνη γιατί ισοσκελίζει το υπάρχον έλλειμμα κάπου αλλού, δεν έχει αντιληφθεί τις οικονομικές επιπτώσεις μιας νομισματικής ένωσης» σημειώνει. Αλλά και η ευρωκρίση είναι γι αυτόν απόρροια ενός μεγαλύτερου προβλήματος, το οποίο αποκαλεί «τρίλημμα της παγκόσμιας οικονομίας» και συνίσταται στην αμοιβαία ασυμβατότητα ανάμεσα στη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και την οικονομική εμβάθυνση. Και όπως μαρτυρεί ο τίτλος του βιβλίου, αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα στην αλχημεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ροπή των τραπεζών να δημιουργούν εικονική ρευστότητα.

«Η ρευστότητα είναι μια απάτη» γράφει. «Σήμερα είναι εδώ, αύριο εξαφανίζεται. Μου θυμίζει μια όμορφη σαπουνόφουσκα». Τολμηρές απόψεις για τον καπιταλισμό από κάποιον που επί δέκα χρόνια τον υπηρέτησε.


ΠΗΓΗ:DEUTSCHE WELLE

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.