Quantcast
Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού - Χωρίς τεστ και καραντίνα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό - enikonomia.gr
share

Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού – Χωρίς τεστ και καραντίνα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό

δημοσιεύτηκε:


Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της Κυβέρνησης για το restart της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε την Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης.
Κατ’ αρχήν ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς. Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting που αποτελεί και την ασφαλέστερη τουριστική δραστηριότητα, ενώ την 1η Ιουνίου ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Στις 15 του μήνα ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων, αρχικά μόνο από το «Ελ.Βενιζέλος».Την Τετάρτη 1η Ιουλίου θα υπάρχει το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη η «απελευθέρωση» των επισκεπτών από όλα τα αεροδρόμια από 1ης Ιουλίου θα γίνει από όλες τις χώρες με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με επιδημιολογικά κριτήρια. Όπως είπε o υπουργός, θα καθοριστεί η λίστα των χωρών και εξήγησε ότι «απελευθέρωση» σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα, αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας των προορισμών με εξασφάλιση ελέγχων και συνεργαζόμενους γιατρούς, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης των κρουσμάτων με γιατρό καταλύματος, χώρους καραντίνας και μεταφορά σε δομή υγείας.
Στο πλαίσιο των μέτρων για την διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή. Επίσης, θα οριστούν ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας. Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία 600 κλινών COVID.
Για την οικονομική στήριξη του τουρισμού, αποφασίστηκε η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, αλλά και ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Θα ενισχυθούν οι εποχιακά απασχολούμενοι, ενώ θα ισχύσει η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση προκαταβολής φόρου.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο. Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ).
Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000. Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού
Δείτε το βίντεο:

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.