Quantcast
Με 50.000 κενές θέσεις ξεκινά η τουριστική σεζόν - Σε ποιες ειδικότητες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις - enikonomia.gr
share

Με 50.000 κενές θέσεις ξεκινά η τουριστική σεζόν – Σε ποιες ειδικότητες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού βρίσκεται το σχέδιο ανάσχεσης του φαινομένου της μεγάλης παραίτησης α λα ελληνικά που παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού με περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας εργασίας να παραμένουν κενές παρότι η τουριστική σεζόν ξεκινά με καλούς οιωνούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” εντός της εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τους οποίους θα ζητήσει να καταθέσουν σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου τις προτάσεις τους προκειμένου στην συνέχεια να εκπονηθούν συγκεκριμένα προγράμματα με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν εκτός από την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων ο διοικητής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων.

Σε ποιες ειδικότητες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις

Oι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στη κουζίνα, στο service αλλά και στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερους εργαζομένων και εκ των πραγμάτων εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Το πρόβλημα που λόγω της έντονης εποχικότητας της απασχόλησης στους συγκεκριμένους κλάδους υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, εμφανίστηκε εντονότερο πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και λειτούργησε σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων και μάλιστα έπειτα από μια μακρά περίοδο που οι τουριστικές επιχειρήσεις είχαν βάλει λουκέτο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού . Φέτος το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που το συνδυάζουν με το φαινόμενο της “μεγάλης παραίτησης “.

Oι αιτίες

Για το θέμα αυτό μιλά ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Όπως λέει παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, εστίαση) υπολογίζεται πως 50.000 θέσεις εργασίας θα μείνουν κενές και αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και της οικονομίας γενικότερα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του φαινομένου επικεντρώνονται σύμφωνα τον κ. Αγραπιδά κυρίως στα παρακάτω σημεία:

  • Αφορά κυρίως ειδικότητες χαμηλής εξειδίκευσης.
  • Οι εργαζόμενοι αμείβονται με κατώτατα επίπεδα αμοιβών.
  • Τα ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά κυρίως στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης προκειμένου να παρασχεθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ζητούμενες υπηρεσίες.
  • Η εργασία υποδηλώνεται, υποαμείβεται ή σε πολλές περιπτώσεις είναι μαύρη -ανασφάλιστη εργασία.
  • Λόγω της εποχικότητας και της παροχής εργασίας σε άλλο τόπο από αυτόν της διαμονής απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις η εκμίσθωση νέου χώρου διαμονής μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα του εργαζομένου.
  • Η περίοδος lockdown και τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων δημιούργησαν νέες προκλήσεις στην αγορά εργασίας και νέες ευκαιρίες απασχόλησης και αποτέλεσαν επίσης ευκαιρία να τεθούν νέα ποιοτικά κριτήρια ως προς την επιλογή και την αποδοχή της εργασίας.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η τήρηση σε πολλές περιπτώσεις των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, σε εργασίες που διεξάγονται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες κανόνες υγιεινής).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.