Quantcast
Τουρκία:Επένδυση 15 εκατ. δολ. σε αρχαιολογικό χώρο - enikonomia.gr
share

Τουρκία:Επένδυση 15 εκατ. δολ. σε αρχαιολογικό χώρο

δημοσιεύτηκε:

Την επένδυση περισσότερων από 15 εκατομμυρίων δολαρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Τουρκίας, «Göbeklitepe» με πρωτοβουλία Şahenk, δήλωσε πρόσφατα Πρόεδρος της Dogus Group, Φέριτ  Φ. Σάχενκ σε εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, σύμφωνα  με σχετική ανακοίνωση του Göbeklitepe

Ήταν η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του Göbeklitepe που πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, που διοργάνωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου Doğuş, Φέριτ  Φ.Σαχενκ.

Πρόκειται για την 20ετή επένδυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και της πρωτοβουλίας Şahenk, που περιλαμβάνει την έρευνα και την προστασία του σημαντικού πρώιμου Νεολιθικού τόπου. Η Πρωτοβουλία Şahenk, ο κύριος χορηγός του συγκεκριμένου project, θα υποστηρίξει τις ανασκαφές και θα δημιουργήσει ένα κέντρο επισκεπτών παγκόσμιας κλάσης προκειμένου  οι τουρίστες να επισκεφτούν αυτόν τον σπάνιο γραφικό προορισμό. Η Πρωτοβουλία Şahenk είναι ένα διεθνής οργανισμός κοινωνικής επιρροής που ιδρύθηκε από τον Ferit F. Şahenk για να βελτιώσει ουσιαστικά κυρίως τις ζωές των ανθρώπων στη Τουρκία.

Ως μέρος της παρουσίασης, η Πρωτοβουλία Şahenk αποκάλυψε ένα γλυπτό πάγου του Göbeklitepe στο Νταβός, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να δείξουν την υποστήριξή τους.

Πάντως ο κ. Σάχενκ ανέφερε ότι: «Το Göbeklitepe αποτελεί τον πολύτιμο θησαυρό της Τουρκίας. Έχουμε τοποθετήσει αυτόν τον θησαυρό στην καρδιά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, διότι επιθυμούμε να μάθει όλος ο κόσμος γι’ αυτό. Το Göbeklitepe, κοινή αξία της ανθρωπότητας, αποτελεί το σημείο μηδέν στον χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος, που παρουσιάσαμε στο Νταβός την επένδυση της Πρωτοβουλίας Şahenk για το Göbeklitepe – για να το μοιραστούμε με όλο τον κόσμο» .

Τοποθέτηση επί του θέματος έκανε και ο Γενικός Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Αντουλλά Κοκαπινάρ λέγοντας ότι: «Ως κύριος χορηγός, η Πρωτοβουλία Şahenk θα υποστηρίξει τις ανασκαφές και τις μελέτες στο Göbeklitepe, οι οποίες είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η συνεργασία μας είναι πολύτιμη – στοχεύει στην παρουσίαση της αξίας του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος είναι σημαντικός και για την παγκόσμια κοινότητα, καθώς και στην προώθησή του στην παγκόσμια σκηνή. Ως μια χώρα με ποικιλόμορφη και πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προωθήσουμε συνεργασίες μεταξύ του δημοσίου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κληρονομιά θα διατηρηθεί για όλους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.