Quantcast
O Tραμπ και η πιθανή άνοδος των επιτοκίων - enikonomia.gr
share

O Tραμπ και η πιθανή άνοδος των επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

Είναι πλέον γεγονός. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι σε λίγο καιρό και επίσημα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πολλά ήταν τα αρχικά σενάρια και οι φόβοι για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε η εκλογή Τραμπ στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. Γρήγορα όμως διαψεύσθηκαν. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις και το αρχικό σοκ, η εικόνα της διεθνούς οικονομίας κατά τις μέρες που ακολούθησαν την εκλογή του Τραμπ χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα.

Η πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών ήταν εξίσου σταθερή έως ανοδική σε ορισμένες περιπτώσεις. Ειδικότερα, η Wall Street κατέγραψε ανοδική τροχιά, ενώ σε σταθερά επίπεδα κινήθηκαν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Παράλληλα παρατηρήθηκε άνοδος και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια;


Επιπλέον, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διακυβέρνηση Τραμπ θα οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών δαπανών. «Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση του πληθωρισμού αλλά και υψηλότερα επιτόκια», αναφέρει ο Ντίτερ Βέμερ, οικονομικός διευθυντής της Allianz, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Υπό αυτό το πρίσμα η αμερικανική Fed, θα μπορούσε στο μέλλον να αυξήσει σταδιακά το ύψος των επιτοκίων, τα οποία εδώ και χρόνια κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μια αντίστοιχη τάση θα μπορούσε να ακολουθηθεί και επί ευρωπαϊκού εδάφους από την ΕΚΤ. Ειδικότερα για τους ευρωπαίους ασφαλισμένους μια τέτοια μικρή αύξηση, η οποία όμως θα γινόταν σταδιακά, θα μπορούσε να είναι καταρχήν ένα θετικό βήμα. «Μια μικρή, ήπια άνοδος των επιτοκίων θα ήταν για εμάς καλύτερη», επισημαίνει ο Χέρμπερτ Χάας, επικεφαλής της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Talanx (HDI, Neue Leben). Ενώ μια απότομη αύξηση των επιτοκίων θα προκαλούσε κλυδωνισμούς σε ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλισμένους, η ήπια μετάβαση σε υψηλότερα επιτόκια θεωρείται συμφέρουσα. «Μια πιθανή άνοδος των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι χωρίς πολλά προβλήματα», εκτιμά ο Χάας. Εάν μάλιστα αυτή η ήπια άνοδος σταθεροποιηθεί, τότε είναι πιθανό να αυξηθούν μακροπρόθεσμα και τα έσοδα από τα επιτόκια.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής Τραμπ στη Γερμανία


Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η εκλογή Τραμπ ευνόησε και τις μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται σε φάση καμπής. Σύμφωνα με αναλυτές του βρετανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Barcley’s, ένας ανακαθορισμός των επιτοκίων θα μπορούσε να επιδράσει θετικά για την κορυφαία γερμανική τράπεζα. Εάν ο Τραμπ προβεί στη χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, και η Deutsche Bank στις ΗΠΑ αναμένεται να ωφεληθεί. Άλλωστε θεωρείται αυταπόδεικτο στον τραπεζικό τομέα ότι τα υψηλότερα επιτόκια βοηθούν τις τράπεζες. Επίσης ωφελημένη ενδέχεται να βγει η Deutsche Bank και ως επενδυτική τράπεζα, με μεγαλύτερη διαπραγματευτική ευχέρεια στην αγορά ομολόγων. Μάλιστα παρά τη σφοδρή κρίση που υπέστη, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός παραμένει ισχυρός ως προς το επενδυτικό σκέλος του.

Ωστόσο πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων δεν θα ωφεληθούν στον ίδιο βαθμό όλοι οι κλάδοι της οικονομίας. Για κάποιους τομείς, όπως οι διεθνείς εξαγορές, οι απώλειες μπορεί να είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Monsanto από τη γερμανική χημική βιομηχανία Bayer. Ήδη εκκρεμεί ένα υπέρογκο δάνειο ύψους 57 δις δολαρίων. Ο επικεφαλής της Bayer Βέρνερ Μπάουμαν θέλει πάση θυσία θα το αποπληρώσει μέχρι το τέλος του 2017 διότι ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα σήμαινε περαιτέρω επιβάρυνση της τάξης των 380 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Ένα ποσό που θεωρείται τεράστιο ακόμη και για την κορυφαία γερμανική εταιρεία.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.