Quantcast
WSJ: Δάνειο 2,17 δις δολ. της Κίνας προς την Gazprom - enikonomia.gr
share

WSJ: Δάνειο 2,17 δις δολ. της Κίνας προς την Gazprom

δημοσιεύτηκε:

Ως δείγμα της αυξανόμενης οικονομικής εξάρτησης της Ρωσίας από την Κίνα εκλαμβάνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal το τεράστιο δάνειο 2,17 δισ. δολαρίων ΗΠΑ που εξασφάλισε την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας Gazprom από την Τράπεζα της Κίνας (Bank of China).

Σύμφωνα με την WSJ, η μεγάλη αυτή πίστωση αποτελεί το μεγαλύτερο διμερές δάνειο στην επιχειρηματική ιστορία της Ρωσίας και αναδυκνύει το βαθμό στον οποίο οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας βαθαίνουν την εξάρτησή της από την Κίνα.

Η εφημερίδα επισημαίνει, ότι κινήσεις όπως αυτές βελτιώνουν σημαντικά την πρόσβαση της Κίνας στα μεγάλα ρωσικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και ενδυναμώνουν τις σχέσεις των χωρών της περιοχής, ως αντίβαρο στην ισχυρή παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας του πλανήτη.

Από την πλευρά της, η Gazprom – που πραγματοποιεί περισσότερο από το 10% της αξίας των ρωσικών εξαγωγών – ελπίζει ότι η ολοκλήρωση ενός έργου 55 δισ. δολαρίων για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Αρκτική με σκοπό την προώθησή του στην Κίνα, θα μειώσει την εξάρτησή της από εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Η Κίνα έχει παράσχει δάνεια υπό τη μορφή προκαταβολών προς τη ρωσική Rosfneft και προς άλλες εταιρείες, για την προμήθεια πετρελαίου.

Σύμφωνα με την WSJ, η Gazprom στην Ευρώπη το 2016 και το 2017 θα αντιμετωπίσει αυξημένο ανταγωνισμό στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.