«Διπλά κερδισμένοι» φέτος όσοι έθεσαν σε ακινησία το οχήματά τους – Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από 3 Απριλίου

τέλη κυκλοφορίας

«Διπλά κερδισμένοι» βγαίνουν όσοι αποφάσισαν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί, αφενός τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς δεν κατέβαλαν τέλη κυκλοφορίας λόγω της παράτασης που είχε δοθεί στις σχετικές προθεσμίες και αφετέρου επειδή μετά από διάστημα σχεδόν 30 ημερών θα έχουν την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν ξανά το αυτοκίνητό τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτσι, με διάταξη στο νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνεται η άρση της ακινησίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το έτος 2023, με μερική και αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας από 3 Απριλίου 2023.  Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα επιλογής, άπαξ εντός του έτους 2023, για άρση της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.

Η διαδικασία για την ακινησία του οχήματος

Με αυτό το δεδομένο όσοι κατέθεσαν τις πινακίδες τους εμπρόθεσμα έως τα τέλη Φεβρουαρίου, πήραν «δώρο» δύο μήνες «ελεύθερης κυκλοφορίας» πριν καταφύγουν στην επιλογή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Δήλωση ακινησίας μετά τη λήξη της προθεσμίας, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας.

Από τις 3 Απριλίου λοιπόν το Κράτος δίνει την ευχέρεια σε όσους έθεσαν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους, να την άρουν και να το βγάλουν ξανά στον δρόμο.

Η άρση ακινησίας θα παρέχεται χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε ακινησία να καταβάλουν έξτρα χρήματα πέραν των δωδεκατημορίων που αντιστοιχούν στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να κυκλοφορούν τα οχήματα τους.

Ας δούμε όμως μέσα από παραδείγματα τι σημαίνει αυτό:

Πότε μπαίνουν πρόστιμα

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται πριν από την άρση της ακινησίας.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους 2023, καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας οχήματος και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα.

Exit mobile version