Η Τοtal εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Κύπρο

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Κύπρο και τα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, εξετάζει σοβαρά η εταιρεία γαλλικών συμφερόντων Total, αφού δεν εντόπισε στόχους για την πραγματοποίηση ερευνητικών γεωτρήσεων.

Την είδηση μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι σύμφωνα με έγκυρη πηγή, αν και ο γαλλικός κολοσσός ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ για την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών, ωστόσο δεν εντόπισε γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές.

Πλέον, ο γαλλικός κολοσσός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραβιάσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου, οι οποίες περιλάμβαναν την πραγματοποίηση 2 ερευνητικών γεωτρήσεων, μία σε κάθε τεμάχιο.

Η απόφαση αυτή, συνεχίζουν τα κυπριακά ειδησεογραφικά, σημαίνει ότι η εταιρεία θα κληθεί να καταβάλει το 10% της υπολογιζόμενης δαπάνης των γεωτρήσεων στο κράτος, αφού το ρίσκο της πραγματοποίησης των γεωτρήσεων καθίσταται πλέον ιδιαίτερα μεγάλο. Συνεπώς, η ζημιά για την εταιρεία θα είναι πολύ μικρότερη παρά εάν προχωρούσε σε γεωτρήσεις χωρίς να εντόπιζε αποθέματα.

Exit mobile version