ΑΔΜΗΕ: Όφελος έως 8,5 δισ. ευρώ από τις νησιωτικές διασυνδέσεις

ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ

Όφελος από 5,8 δισ. ευρώ έως 8,5 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας προβλέπεται από την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών η οποία θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος της δεκαετίας, όπως προβλέπει ο προγραμματισμός του ΑΔΜΗΕ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς για την περίοδο 2023 – 2032 που έχει θέσει σε διαβούλευση η ΡΑΕ .

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:

Η δεύτερη φάση διασύνδεσης

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη φάση διασύνδεσης της Κρήτης (Ηράκλειο – Αττική) παραμένει η εκκρεμότητα του ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου λόγω καθυστερήσεων σε αδειοδοτήσεις, επιπτώσεων της πανδημίας κλπ. Η ΡΑΕ με την απόφαση έγκρισης του προγράμματος 2022-2031 θέτει προθεσμία το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ενώ ο ΑΔΜΗΕ στο νέο δεκαετές 2023-2032 αναφέρει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2024.

Επικαλείται δε λόγους που δεν ανάγονται σε υπαιτιότητα του Διαχειριστή αναφορικά με την υγειονομική κρίση, την περιβαλλοντική και παρεπόμενη αδειοδότηση υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος, την απαλλοτρίωση και πολεοδομική αδειοδότηση για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου στην Αττική και τις ενστάσεις σκοπιμότητας για την υλοποίηση του έργου από τους Δήμους της Αττικής και επακόλουθα προσκόμματα στην αδειοδοτική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το δεκαετές 2022-2031 περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 4,1 δις. ευρώ, ωστόσο στο σύνολο σχεδόν των έργων γίνεται αναθεώρηση του προϋπολογισμού προς τα πάνω λόγω της ανόδου του κόστους των υλικών.

Exit mobile version