Χρ. Δήμας: Το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου

Για το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, εξηγώντας πώς ένας τέτοιος συνεταιρισμός συμβάλλει  θετικά σε μια σειρά παραγόντων που αφορούν την οικονομία.

Η  Ίδρυση του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων αγροδιατροφής (MeditAgroCenter) MACC στο Ηράκλειο Κρήτης το 2022 αποτελεί μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, των ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης και καινοτόμων επιχειρήσεων, με βασικό στόχο να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της αγροδιατροφής, μέσω της αξιοποίησης υπαρχουσών καινοτόμων τεχνολογιών.  Όπως σημειώνει ο υφυπουργός, το κέντρο αναμφισβήτητα ενεργοποιεί μια σειρά από ευκαιρίες για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, η εκμετάλλευση των οποίων θα τους προσδώσει διατηρήσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και δυνατότητα χάραξης επιχειρησιακής στρατηγικής με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων και υπηρεσιών.

H εταιρική του σύνθεση του MACC (48 εταίροι) αποτελεί έναν πρότυπο Συνεργατικό Σχηματισμό – cluster για τα ελληνικά δεδομένα, που πλαισιώνεται από στελέχη υψηλού επιπέδου εφαρμοσμένης τεχνογνωσίας και επιστημονικής κατάρτισης, εφαρμόζοντας καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια από την εκμετάλλευση της γνώσης που παράγεται μέσα σε ερευνητικά εργαστήρια, τεχνολογικούς, επιχειρηματικούς φορείς, καθώς και σε παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η δημιουργία εδαφοβελτιωτικού σκευάσματος από μαλλί προβάτου και η ανάπτυξη δικτύου υποστήριξης έξυπνης γεωργίας είναι μόνο δυο από τις δράσεις του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων αγροδιατροφής (MeditAgroCenter) MACC στο Ηράκλειο Κρήτης, πέρυσι, πρώτο χρόνο ίδρυσής του με την μορφή ΙΚΕ.

Για το 2023 στα σχέδια του MACC περιλαμβάνονται πολλά νέα καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια όπως ενδεικτικά, η βελτίωση των ιδιοτήτων του δέρματος, η ανάπτυξη νέων τεχνικών ανίχνευσης παθογόνων, η ανάπτυξη νέων προϊόντων από τα υποπροϊόντα επεξεργασία της ελιάς και των θερμοκηπίων, η δημιουργία τροφίμων με προσθετική μηχανική, η ενίσχυση της αναζωογονητικής γεωργίας, η δημιουργία νέων βιοδιασπώμενων προϊόντων συσκευασίας, η δημιουργία προϊόντων συσκευασίας με έξυπνες ιδιότητες, η αξιοποίηση της χαρουπιάς και των υποπροϊόντων του χαρουπιού, η δημιουργία νέων σιτηρεσίων για τα ζώα, η ταυτοποίηση παραδοσιακών φυλών προβάτων, δημιουργία βιοδιεγερτών, καθώς και αρκετά άλλα αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, σημειώνει ότι «όλα αυτά συμβάλλουν στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας και σκοπού, σε επίπεδο προμηθειών, ανάπτυξης δικτύων διανομής, χρηματοδότησης τεχνολογικής και εφαρμοσμένης έρευνας, και ενσωμάτωσης των τεχνολογικών, εμπορικών και οργανωσιακών καινοτομιών στις επιχειρήσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας».

 

Exit mobile version