Κίνδυνο στασιμότητας «βλέπει» η Eurobank

Οσο καθυστερείται η προώθηση και η εφαρμογή των δομικών αλλαγών οι οποίες αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης των παραγωγικών συντελεστών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια παγίδα «μακροχρόνιας στασιμότητας», προειδοποιεί η Eurobank με το δελτίο της «7 ημέρες οικονομία». Και προσθέτει ότι «η οικονομία του Μεξικού τη δεκαετία του 1980 αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου».

Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν την ανάγκη για την επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2014 ο ετήσιος ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,55% και με βάση αυτά τα στοιχεία, για το 2014 ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν της τάξης του 0,87%. «Μετά τη σταθεροποίηση, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι προς την επίτευξη ισχυρών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης», σχολιάζει η τράπεζα.

Επίσης, σημειώνει ότι σε πρόσφατη έκθεσή του (Going for Growth 2015), ο ΟΟΣΑ τονίζει πως οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προτεραιότητα αφορούν την ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας, την κατάργηση εμποδίων στον ανταγωνισμό, τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος.

Exit mobile version