Moody’s: Θετική για την Εθνική Τράπεζα η πώληση της Finansbank

Credit positve για την Εθνική Τράπεζα χαρακτηρίζει την πώληση της Finansbank ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Παρά το γεγονός ότι η Εθνική πούλησε την τουρκική θυγατρική με απώλεια 780 εκατ. ευρώ,  η κίνηση αυτή θα οδηγήσει θα  ενισχύσει τη ρευστότητά της και την κεφαλαιακή της επάρκεια, σημειώνει η Moody’s.

Η ρευστότητα της Εθνικής αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ περίπου. Ως αποτέλεσμα η τράπεζα θα αποπληρώσει CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που πήρε από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της. Αναφορικά με το όφελος από τη χρήση του ELA, η Moody’s τονίζει ότι έτσι θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης της Εθνικής φέτος, στηρίζοντας τα καθαρά επιτοκιακά της περιθώρια και την κερδοφορία της εν μέσω χαμηλότερων εσόδων.

Επιπλέον, ο pro forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro forma CET1) είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 600 μ.β., στο 19,6%, εξαιρουμένων των CoCos.

Τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών, ενισχύοντας τη δυνατότητα της τράπεζας να απορροφήσει επιπλέον απώλειες.

Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης, εντοπίζει και κάποια αρνητικά στοιχεία. Όπως εξηγεί,  πάνω από το 60% των κεφαλαίων θα είναι στη μορφή της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC), το ύψους της οποίας είναι στα 4,9 δισ. ευρώ.

Επίσης, η πώληση της Finansbank περιορίζει σημαντικά τη γεωγραφική ποικιλομορφία των περιουσιακών στοιχείων και την κερδοφορία της.  Υπό αυτά τα δεδομένα, η θέση της Εθνικής εξαρτάται τώρα από τις επιδόσεις της στην Ελλάδα, όπου οι προκλήσεις και το ρίσκο είναι σε υψηλά επίπεδα.

Exit mobile version