Quantcast
Τροπολογία για Αμοιβαίο Διακανονισμό για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας στις επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Τροπολογία για Αμοιβαίο Διακανονισμό για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας στις επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Τροπολογία με την οποία συμπληρώνεται ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας με την Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού κατ’ εφαρμογή των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας σε περίπτωση διορθώσεως των κερδών συνδεδεμένων επιχειρήσεων (90/436/ΕΟΚ), που κυρώθηκε με το ν. 2216/1994 κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα:

α. Η ανωτέρω διαδικασία διεξάγεται από τη Φορολογική Διοίκηση και τα αποτελέσματά της επέρχονται με την έκδοση Απόφασης Αμοιβαίου Διακανονισμού του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων,
β. Μετά την ολοκλήρωσή της Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού, το αποτέλεσμα αυτής κοινοποιείται στον φορολογούμενο τον οποίο αφορά και ο οποίος δύναται να αποδεχθεί αυτήν εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίησή της. Σε περίπτωση αποδοχής της εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εκδίδεται Απόφαση Αμοιβαίου Διακανονισμού η οποία δεν υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή ή οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα.

2. Ορίζεται ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση των διατάξεων των άρθρων 53 και 54 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν.4172/2013), σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση της ανταλλαγής τίτλων εταιρειών αφενός και των συγχωνεύσεων και διασπάσεων εταιρειών αφετέρου, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να επιβάλει προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους.

3. Για μετασχηματισμούς κατά τα άρθρα 52 έως και 55 του Κ.Φ.Ε., η σύμβαση, η εισφορά και η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, κάθε σχετική πράξη ή συμφωνία, οι αποφάσεις των κατά νόμο οργάνων των μετασχηματιζόμενων εταιρειών, η σχέση συμμετοχής στο κεφάλαιο της νέας εταιρείας, καθώς και κάθε άλλη συμφωνία ή πράξη που απαιτείται για τον μετασχηματισμό ή τη σύσταση νέας εταιρείας, η δημοσίευση αυτών στο ΓΕΜΗ και η μεταγραφή των σχετικών πράξεων απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου, καθώς και από κάθε τέλος, εισφορά ή δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου, με την επιφύλαξη του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων. Αναφορικά με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και το φόρο εισοδήματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) και του Κ.Φ.Ε., όπως ισχύουν. Τα ανωτέρω ισχύουν για μετασχηματισμούς των οποίων η διαδικασία αρχίζει μετά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου.

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
I. Επί του κρατικού προϋπολογισμού
1. Ενδεχόμενη μείωση εσόδων σε περίπτωση έκδοσης Αποφάσεων Αμοιβαίου Διακανονισμού, το ύψος της οποίας δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί εκ των προτέρων.
2. Διασφάλιση είσπραξης εσόδων από τη δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να επιβάλει προϋποθέσεις για την εφαρμογή των άρθρων 53 και 54 του Κ.Φ.Ε.
II. Επί του κρατικού προϋπολογισμού και επί των προϋπολογισμών λοιπών Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.