Σταθάκης: Στο 1,2% η μέση χρέωση των τραπεζών για τη χρήση καρτών

Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη χρήση πιστωτικών καρτών, με μόλις οκτώ συναλλαγές με κάρτα ανά κάτοικο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, ενθαρρύνει με διάφορους τρόπους τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και παρακολουθεί πολύ στενά όλο το σύστημα των χρεώσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμου Μπαλαούρα, ο υπουργός ανέφερε ότι ο μέσος όρος των συναλλαγών με κάρτα στην Πορτογαλία είναι 122 και ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες με μέσες συναλλαγές κοντά στις 200.

Αναφερόμενος στις χρεώσεις που επιβάλλονται για τη χρήση καρτών από τις τράπεζες στις εταιρείες, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα και σημείωσε ότι εισάγει το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, που θα παρακολουθεί τις χρεώσεις που επιβάλλονται από τις διάφορες τράπεζες. «Υπενθυμίζω ότι οι χρεώσεις διέπονται από τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε μία παρακολούθηση των χρεώσεων με το
Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο», πρόσθεσε.

Σταδιακά, είπε, οι χρεώσεις των τραπεζών στις εταιρείες – προμηθευτές έχουν μειωθεί . Ο
μέσος όρος αυτήν τη στιγμή, είπε, «με βάση τα στοιχεία που συλλέγουμε συστηματικά από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι 1,2% που θεωρείται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τάση μείωσης. Εμείς επιδιώκουμε να κατέβει κάτω από το 1%». 

Όσον αφορά την εγκατάσταση των μηχανημάτων POS για τις συναλλαγές με κάρτες, το κόστος τους έφτανε από εκατό έως πεντακόσια ευρώ. Τώρα, με βάση τις πληροφορίες από τις διάφορες
τράπεζες, κινούμαστε σ’ ένα κόστος εγκατάστασης περίπου εκατό με εκατόν
πενήντα ευρώ, σημείωσε .

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μπαλαούρα για την απόρριψη αιτημάτων από τράπεζες για εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε επιχειρήσεις που είναι στον «Τειρεσία», ο υπουργός είπε ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα και ότι η μία στις δύο απορρίψεις αφορά το θέμα αυτό.

«Συνεπώς», είπε, «είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το κοιτάξουμε πιο στενά τις περιπτώσεις που απορρίπτεται αυτό το αίτημα και να δούμε έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση προκειμένου να επεκταθεί η χρήση αυτού του μέσου.

Exit mobile version