Αυτοί είναι οι 4 φόροι που μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2024 – Ποιοι είναι κερδισμένοι

φόροι

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 μειώνονται αρκετοί φόροι για τους πολίτες, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση.

Αναλυτικά, μερικοί από αυτούς είναι μεταξύ άλλων:

1.Επιπλέον μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ  

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2024 με βάση τα ασφάλιστρα του 2023 και θα αφορά τους φορολογούμενους που θα ασφαλίσουν το οίκημά τους έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές). Από το μέτρο αυτό θα ευνοηθούν ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στεγαστικά δάνεια επειδή η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Η έκπτωση αυτή αναμένεται να αφορά στον κύριο φόρο αλλά και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Παρακάτω παρατίθεται μερικά παραδείγματα για να γίνει  κατανοητό το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η μείωση στην πράξη:

2.Αφορολόγητο 

Αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2024 το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν παιδιά. Με τις αλλαγές αυτές το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί :

Ωστόσο το  αφορολόγητο όριο θα παραμείνει στα 8.636 ευρώ για τις οικογένειες που δεν έχουν παιδιά.

Το μέτρο αυτό θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από το επόμενο έτος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και όσοι έχουν ένα παιδί θα έχουν έξτρα μείωση του φόρου κατά 90 ευρώ σε ετήσια βάση και σε 220 ευρώ για τις οικογένειες που θα έχουν 2 ή περισσότερα παιδιά.

3.Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

4.Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

 

 

 

Exit mobile version