Ακίνητα: Ποιoι πρέπει να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα – Τι ισχύει για τα πρόστιμα

ακίνητα

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2026  θα πρέπει δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων και  άλλων χρήσεων πλην κατοικίας να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα για τα κτίριά τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι παραπάνω κινδυνεύουν  να πληρώσουν πρόστιμο έως και το 10% της αντικειμενικής αξίας  του κτιρίου.

Aυτό αφορά μεταξύ  άλλων:

«Ενώ για τις κατοικίες και όλα τα υπόλοιπα κτήρια η Ταυτότητα Κτιρίου μπορεί να εκδοθεί οποτεδήποτε, ως προαπαιτούμενο της μεταβίβασής τους, ωστόσο, για όλα τα ιδιωτικά κτήρια δημοσίου ενδιαφέροντος υπάρχει υποχρέωση έκδοσής της μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, με την απειλή επιβολής προστίμου σε βάρος των ιδιοκτητών τους» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Η νέα βίβλος για τους ιδιοκτήτες κτηρίων

Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” με τη βοήθεια του πολιτικού μηχανικού και τεχνικού συμβούλου του Γραφείου Ενημέρωσης Μελών της ΠΟΜΙΔΑ Κώστα Καράμπαμπα παρουσιάζουν τις επτά κατηγορίες ακινήτων που είναι υποχρεωτική η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, χωρίς να συντρέχει, όπως προαναφέρθηκε, λόγος μεταβίβασής τους.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καράμπαμπα, επειδή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συλλογή πολλών δικαιολογητικών από διαφορετικούς φορείς (πίνακας χιλιοστών της σύστασης οριζοντίου/καθέτου ιδιοκτησίας, σχέδια που έχουν προσαρτηθεί στην οικοδομική άδεια από τις Πολεοδομίες, κτηματολογικά έγγραφα για τον ΚΑΕΚ κ.λπ.) αλλά και επειδή επιβάλλεται να διενεργηθεί αυτοψία από τον μηχανικό για έλεγχο της ιδιοκτησίας για τυχόν αυθαιρεσίες (και τακτοποίησής τους), όπως και για την έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν εγκαίρως τη διαδικασία συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για να είναι εμπρόθεσμοι.

Πού είναι απαραίτητη

Η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι σύμφωνα με το ν.4495/2017 απαραίτητη:

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Επί της ουσίας, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων στην οποία, ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο. Για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα είναι:

Το πρόστιμο

Εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις και οι προθεσμίες συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιρίου, τότε προβλέπεται η επιβολή προστίμου στον ιδιοκτήτη του ακινήτου από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται από 200 ευρώ μέχρι και το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και το ύψος και η ειδική διαδικασία επιβολής είσπραξής του καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

 

Exit mobile version