Ακίνητα: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις από τον Ιούνιο – Τα νέα δεδομένα

ακίνητα

Έρχεται “λίφτινγκ” από τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο που αφορά στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι μεταξύ άλλων είναι εξής:

1. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από την 1η Ιουνίου 2023 το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα λειτουργεί ως εξής:

2. Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

Τα στοιχεία των ακινήτων θα αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myProperty ” μέσω μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής η δήλωση Ε9 που θα συμπληρώνεται. Επίσης επισημαίνεται πως ο φορολογούμενος πριν υποβάλει δήλωση φόρου μεταβίβασης ή δήλωση δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου θα πρέπει πρώτα να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του σπιτιού που μεταβιβάζεται στο Περιουσιολόγιο – Ε9 μέχρι και στο επόμενο, της μεταβίβασης, έτος. Αυτό ισχύει και για την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς ακινήτου. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι πριν υπογράψουν συμβόλαια θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάζεται και εάν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, τότε θα πρέπει να διορθωθούν.

Η εφαρμογή 

Μια ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων θα δημιουργείται αυτόματα στην εφαρμογή myProperty μετά την υπογραφή του συμβολαίου και την ανάρτησή του από τον συμβολαιογράφο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να τροποποιούν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9  όταν προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου ή όταν κληρονομούν ακίνητα. Με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά θα ενημερώνεται αυτόματα το Ε9.

3. Οι  δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και Φόρου δωρεάς και γονικής παροχής

Στο σκαριά της ΑΑΔΕ βρίσκεται η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για περιπτώσεις ματαίωσης και ακύρωσης μεταβίβασης, μεταβίβασης σε εκτέλεση προσυμφώνου, ανταλλαγής ακινήτων, άρσης απαλλαγής ΦΜΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας, και συνένωσης ακινήτων αλλά και η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου δωρεάς και γονικής παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται πως οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα στην Εφορία.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version