Αναπτυξιακοί Νόμοι: Έτσι θα γίνει η επιστροφή χρημάτων για έργα που απεντάχθηκαν- Όλα όσα είπε ο Θεοδωρικάκος - enikonomia.gr

Αναπτυξιακοί Νόμοι: Έτσι θα γίνει η επιστροφή χρημάτων για έργα που απεντάχθηκαν- Όλα όσα είπε ο Θεοδωρικάκος

Τάκης Θεοδωρικάκος

Μέσω της ΑΑΔΕ θα επιστραφούν τα χρήματα από τα έργα που απεντάχθηκαν από παλαιότερους Αναπτυξιακούς Νόμους , όπως αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πολιτική ποιότητας, την κατάρτιση υπαλλήλων στις δημόσιες συμβάσεις, τον εκσυγχρονισμό της μεταποίησης στην Αττική και την υποχρεωτική καταγραφή των ανελκυστήρων.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης  για τα εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους 2004 και 2011 και που δεν ολοκληρώθηκαν  «αυτό είναι παράνομο και αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία, στους Έλληνες φορολογουμένους εντόκως. Τα σχέδια αυτά αυτοδικαίως απεντάσσονται, όλα τα στοιχεία θα δοθούν στην ΑΑΔΕ και εκείνη θα πράξει τα δέοντα». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν ακούστηκε λέξη γι’ αυτό από την αντιπολίτευση. Η διαφάνεια για εσάς δεν είναι στρατηγική επιλογή, είναι λέξεις που χρησιμοποιείτε με ψέματα και συκοφαντίες. Δεν έχετε καμία εγγύηση αξιοπιστίας».

Για τα επενδυτικά σχέδια 

Υπενθυμίζεται πως περισσότερα από 1.400 επενδυτικά σχέδια που έλαβαν  τις σχετικές ενισχύσεις αλλά που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ βγαίνουν εκτός αναπτυξιακού Νόμου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή επιδοτήσεων ύψους 480 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την Πολιτική Ποιότητας, επενδυτικά σχέδια που είχαν υπαχθεί στους Αναπτυξιακούς Νόμους του 2004 και του 2011 και δεν υπέβαλαν αίτηση ελέγχου μέχρι την 1η Απριλίου 2024, απεντάσσονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του νόμου.

Επιπλέον η  τροπολογία αναφέρει πως , όπου έχουν καταβληθεί ποσά ενίσχυσης ή έχει εισπραχθεί ενίσχυση με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής, αυτά επιστρέφονται εντόκως από την ημερομηνία λήψης της ενίσχυσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Για την παραγωγική οικονομία

Επίσης μίλησε για την παραγωγική οικονομία. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τη χώρα και τίποτα πιο σπουδαίο για τη βιώσιμη προοπτική της Ελλάδας, της κοινωνίας και του έθνους, από μια ισχυρή ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία. Μόνο μια τέτοια οικονομία μπορεί να κρατήσει εδώ τις νέες γενιές των Ελλήνων», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Προβαίνοντας σε αντίστιξη της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και της στάσης που έχει επιλέξει η αντιπολίτευση, όπως είπε, ο υπουργός αναφέρθηκε στη διεθνή αβεβαιότητα και τις μεγάλες αναταράξεις στο παγκόσμιο σύστημα, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται εθνική στρατηγική για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των Ελλήνων και του Ελληνισμού». Προσέθεσε δε, ότι «μόνο μια τέτοια οικονομία μπορεί να παράγει χρήματα που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε όσο και όπως πρέπει εξοπλισμένοι, για να αντιμετωπίσουμε σοβαρούς εθνικούς κινδύνους. Μόνο μια τέτοια παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία, μπορεί να συμβάλλει στη σταθερή ενίσχυση του εισοδήματος όλων των Ελλήνων. Και ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που το έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη».

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα άλμα παραγωγικότητας, εάν θέλει να έχει βιώσιμη προοπτική. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να εισάγουμε πολύ περισσότερα από αυτά που εξάγουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Επισήμανε ότι το σήμα Made in Greece «πρέπει να αποτελέσει αληθινό σύμβολο ποιότητας και αξιοπιστίας προϊόντων και υπηρεσιών και ταυτόχρονα ένα μεγάλο άλμα για την ασφάλεια των πολιτών και την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτή την πολιτική και τι ακριβώς έχει να αντιπαραθέσει ως αντιπρόταση. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Αττική και το μητρώο ανελκυστήρων.

Για το μεταναστευτικό

Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη να προασπίζει την εθνική ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας. «Είμαι υπερήφανος για ό,τι έκανα για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, είμαι υπερήφανος για τις δυνάμεις ασφαλείας της πατρίδας μας. Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι πρέπει να προασπίζουμε τα σύνορά μας σε στεριά και θάλασσα; Στην Ελλάδα μπορείς να μπαίνεις μόνο νομίμως όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες και όχι όπως θα αποφασίσουν εγκληματίες διακινητές δυστυχισμένων ανθρώπων, που τους φέρνουν με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Η Ελλάδα, είτε αρέσει είτε όχι, με αυτή την κυβέρνηση θα είναι ένα ισχυρό και αξιόπιστο κράτος, που με πράξεις και ευθύνη διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια όλων των Ελλήνων πολιτών», είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Exit mobile version