Ανυποχώρητη η Μέρκελ: Απορρίπτουμε την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε σε ομιλία της στο Koινοβούλιο την Τετάρτη ότι η Γερμανία αντιτίθεται στα σχέδια ενός συστήματος πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

«Τα ρίσκα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τις κυβερνήσεις, πρέπει να μειωθούν», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters η κα Μέρκελ.

«Μια αμοιβαιοποίηση της ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Για αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι είναι λάθος και την απορρίπτουμε», πρόσθεσε η ίδια. 

Σημειώνεται ότι κατά του σχεδίου εγγύησης καταθέσεων έχουν ταχθεί ο Γερμανός υπουργός Oικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν. 

Στο τέλος Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σύστημα ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Με βάση την πρόταση, το σύστημα πρόκειται να υλοποιηθεί χρονικά σε τρεις φάσεις: Αρχικά, θα αποτελεί ένα καθεστώς αντασφάλισης των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων (DGS), το οποίο έπειτα από τρία χρόνια θα μετατραπεί σε σύστημα συνασφάλισης, ενώ η ενιαία συνεισφορά στο σύστημα αυτό θα αυξηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στην τελική φάση, προβλέπεται ένα πλήρες Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων (ΕDIS) το 2024.

 

Exit mobile version