Αποζημιώσεις και επιδόματα: Διευκρινίσεις από τον κ. Παναγιωτόπουλο για τις καταβολές στους ενστόλους

ένστολοι

Διευκρινίσεις για την έκδοση της ΚΥΑ περί καθορισμού του ανώτατου ορίου ωρών νυχτερινής απασχόλησης και της καταβολής υπερωριακής αποζημίωσης των ενστόλων  έδωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν  στις 20-06-2022 στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης. 

“Τα στελέχη αποζημιώνονται για τη φύση και τις ιδιαιτερότητες της προσφερόμενης εργασίας, οπότε για την επίλυση των τιθέμενων ζητημάτων δεν τίθεται θέμα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Εξαίρεση αποτελεί το θέμα έκδοσης της ΚΥΑ για τη νυχτερινή αποζημίωση το οποίο είναι αμιγώς δημοσιονομικό και συναρτάται με την πορεία εκτέλεσης του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού (Π/Υ) και το κόστος διαχείρισης των έκτακτων τρεχουσών αναγκών”, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι το ΥΠΟΙΚ με τον ν.4472/2017 επιχείρησε, σε ένα πλαίσιο ενιαίων κανόνων και αρχών, την πλήρη αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, οπότε τυχόν πρόταση για αύξηση αποδοχών ή επαναφορά των επιδομάτων δώρων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), θα θεωρηθεί ότι εισάγει την επιλεκτική μεταχείριση και θα έθετε ζητήματα παραβίασης τόσο της αρχής της ισότητας και της ισονομίας που διέπει το σύνολο της μισθολογικής μεταρρύθμισης, όσο και της αρχής της δημοσιονομικής πρόβλεψης.

Αναλυτικά  ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε τα εξής:

α. Σε μονάδες-υπηρεσίες που εδρεύουν εντός των γεωγραφικών ορίων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου).

β. Σε μονάδες Προκάλυψης της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Σκύρο και στις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαιοκάστρου του δήμου Σητείας.

Σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο ΕΠ ΔΚ 0-4/2006 (Διακλαδικός Κανονισμός Κοινής Ορολογίας Ενόπλων Δυνάμεων), υφίσταται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις μονάδες και στα Συντάγματα, καθώς ως μονάδα ορίζεται το κατώτερο κλιμάκιο που έχει διοικητική αυτοτέλεια, ενώ το επίπεδο διοίκησης του Συντάγματος, εντάσσεται στην επόμενη κατηγορία, αυτή του Συγκροτήματος. Συναφώς, τα στελέχη τα οποία δεν υπηρετούν σε μονάδες – υπηρεσίες που προαναφέρθηκαν, δεν δύναται να καταστούν δικαιούχοι του υπόψη επιδόματος, κατέληξε.

 

 

 

Exit mobile version