Quantcast
Bloomberg: Πώς η ελληνική χρηματαγορά έμαθε να «αγαπά» τον Τσίπρα - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Πώς η ελληνική χρηματαγορά έμαθε να «αγαπά» τον Τσίπρα

δημοσιεύτηκε:

Η δημοφιλία του στους ψηφοφόρους έχει αυξηθεί, αλλά ο άνθρωπος που έφτασε στα… άκρα τις παγκόσμιες οικονομικές αγορές, όταν σχεδόν έφτασε ένα βήμα από το να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ, έχει κερδίσει φήμη και δόξα και μεταξύ των επενδυτών.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας πορεύεται προς τις εκλογές της Κυριακής με μια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετατρέποντας το αποτέλεσμα σε θρίλερ. Τα ελληνικά ομόλογα στο μεταξύ, έχουν παρουσιάσει τις μεγαλύτερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη και το ελληνικό χρηματιστήριο επίσης, ανεβαίνει.

Η υπόσχεσή του να βάλει τέλος στην εποχή της λιτότητας δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υποχώρησε στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων δανειστών και υπέγραψε τη συμφωνία για νέο πακέτο διάσωσης, που νωρίτερα αποκήρυττε.

Οι επενδυτές τώρα εμφανίζονται αισιόδοξοι για την προοπτική ότι ο Τσίπρας θα επιστρέψει στο γραφείο του. Πριν παραιτηθεί από πρωθυπουργός και αποφασίσει να οδηγήσει την Ελλάδα σε δεύτερες εκλογές μέσα σε οκτώ μήνες, ο 41χρονος Τσίπρας «απαλλάχθηκε» από τους πιο σκληροπυρηνικούς του κόμματός του που αρνούνταν να συμβιβαστούν.

«Ο Τσίπρας άλλαξε τις θέσεις του δραματικά από τον Ιούλιο»  σύμφωνα με αναλυτή της Credit Agricole, που επικαλείται το Bloomberg.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν στο χαμηλό του 2015 των 8,16% την Παρασκευή. Μετά από ένα ποσοστό 10% το 2014, ανέβηκε στο 11,22% τον Γενάρη, όταν η εμφατική εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε την έναρξη ενός κρίσιμου εξαμήνου.

Από τότε που ο Τσίπρας «έβαλε τέλος» στις συνομιλίες στα μέσα Ιουνίου και αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία που του πρότειναν οι δανειστές, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναρριχήθηκε σχεδόν 20% μέχρι τις 8 Ιουλίου.

Αλλά και οι μετοχές στη Αθήνα παρουσίασαν κέρδη από τότε. Οι ελληνικές τράπεζες κέρδισαν 64% από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν βρεθεί νωρίτερα.

Η ελληνική κυβέρνηση εν συνεχεία παγιδεύτηκε με τη χώρα να ξεμένει από χρήματα και τις τράπεζες να κλείνουν σε δύο εβδομάδες.

Η υποχώρηση που εξασφάλισε τη νέα συμφωνία των 86 δις. ευρώ, οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και του κόστισε την πλειοψηφία στην Βουλή.

Από τη στιγμή που η Αριστερή Πλατφόρμα εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας δεν μοιάζει πλέον ως τόσο μεγάλη πολιτική απειλή, σύμφωνα με αναλυτές.

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σε «απόσταση αναπνοής» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και με κανένα κόμμα να μην προβλέπεται να έχει αυτοδυναμία, ενδεχομένως να υπάρξει μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια για τη χώρα που το ποσοστό ανεργίας κινείται πάνω από το 25%.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους.

«Η αίσθηση της αγοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές» τόνισε ο Βασίλης Καρατζάς, γενικός διευθυντής του «Levant Partners» ενός fund στην Αθήνα με κεφάλαια 125 εκ. δολ.

«Θεωρείται ως μια δύναμη που θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Κανένα από τα κόμματα δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα πάνε και πάλι στην Ευρώπη για να πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία. Η ψευδαίσθηση για ένα καλύτερο deal, για μια εύκολη λύση, έχει κλονιστεί».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.