Χατζηδάκης: Η Ελλάδα, επιλογή επιστροφής για χιλιάδες νέους – Θετικό το ισοζύγιο μετανάστευσης το 2023, για πρώτη φορά από το 2008

Κωστής Χατζηδάκης

«Η Ελλάδα δεν είναι πια μονόδρομος φυγής, αλλά επιλογή επιστροφής. Σήμερα δεν μιλάμε πλέον για μια μαζική έξοδο, όπως τη δεκαετία της κρίσης. Το 2023, για πρώτη φορά από το 2008, το ισοζύγιο μετανάστευσης έγινε θετικό: 47.200 Έλληνες γύρισαν, 32.800 έφυγαν. Και αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να τα αμφισβητήσουν ούτε οι πιο σφοδροί επικριτές μας».

Τα δεδομένα αυτά παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο του Brain ReGain που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρέθεσε ο κ. Χατζηδάκης μέχρι το τέλος του 2023, 400.000 από τις 600.000 Έλληνες της γενιάς του brain drain έχουν επιστρέψει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα έθεσε ως στόχο την αναστροφή του brain drain. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, «το αντιλαμβανόμαστε ως εθνική υποχρέωση. Απέναντι στους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους μακριά. Απέναντι στους χιλιάδες ταλαντούχους νέους που έφυγαν όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Αλλά και απέναντι στη χώρα, γιατί χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε σε μια οικονομία χαμηλών προσδοκιών».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, υλοποιήθηκαν πρωτοβουλίες όπως:

Έθεσε ωστόσο και το ερώτημα: Θα επέστρεφε κανείς αν η χώρα παρέμενε στο ίδιο σημείο που ήταν το 2015; Αν η οικονομία δεν αναπτυσσόταν με υπερδιπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Αν η ανεργία δεν ακολουθούσε σταθερά καθοδική πορεία; Αν δεν αυξάνονταν οι μισθοί; Αν δεν γίνονταν νέες, μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν καλές δουλειές; Η απάντηση, είπε, «είναι ξεκάθαρη: όχι! Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις, πιο ανταγωνιστική για τις επιχειρήσεις, πιο δίκαια για τους εργαζόμενους».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει. Μεταξύ άλλων:

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε, τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι κομβικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η πολιτική σταθερότητα.

«Καμία χώρα -τόνισε- δεν ευημερεί μέσα σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Καμία μεταρρύθμιση δεν πετυχαίνει αν την αλλάζεις κάθε δύο χρόνια. Καμία σοβαρή επιχείρηση δεν επενδύει σε μια χώρα αν δεν ξέρει ποιος κυβερνά – και αν κυβερνά τελικά.

Θα ήταν άδικο για τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού -είτε έμεινε εδώ είτε αναγκάστηκε να φύγει- να ζήσουμε τον μύθο του Σισύφου. Αυτή τη φορά όμως όχι ως μύθο, αλλά ως πραγματικότητα. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την Ελλάδα σε ένα δρόμο Ευρώπης και κοινής λογικής. Και θεωρώ ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αντιλαμβάνεται απολύτως αυτό το μήνυμα», υπογράμμισε κλείνοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Exit mobile version