Quantcast
Χατζηδάκης: Μέσα σε λίγους μήνες τελειώνουμε με τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Μέσα σε λίγους μήνες τελειώνουμε με τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

«Προχωρήσαμε με μια ρηξικέλευθη λογική που οδηγεί, ουσιαστικά, και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής», υποστηρίζει στη Realnews ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα με τις εκκρεμείς συντάξεις.

Στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΑΔΗΜΑ

Παράλληλα, προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρόταν τόσο καιρό για τη ρήτρα αναπροσαρμογής “ξεχνούσε” να μας πει ότι όσο καιρό ήταν στην κυβέρνηση, η ρήτρα αυτή ίσχυε».

Όσο για την κριτική της αντιπολίτευσης που αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει πως «μόνο στον μαγικό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται να αυξάνονται οι εκκρεμείς συντάξεις και ταυτόχρονα να μειώνονται τα χρέη του κράτους προς τους συνταξιούχους, από 487 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019, στα περίπου 170 εκατ. σήμερα».

O ίδιος προσθέτει ότι «αυτά είναι επίσημα στοιχεία και δεν έχουν αμφισβητηθεί ούτε καν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, για μία ακόμη φορά ψεύδονται, αλλά τα γεγονότα είναι εδώ και τους εκδικούνται: πριν από δύο εβδομάδες μηδενίσαμε τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις σε ένα από τα πιο προβληματικά πρώην ταμεία, το ΝΑΤ. Πριν από λίγες ημέρες μηδενίσαμε τις εκκρεμότητες στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ενώ συνολικά το 2021 πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στις αποφάσεις για απονομές συντάξεων – με 224.000 αποφάσεις έναντι 123.000 αποφάσεων του 2019, μια αύξηση 83%. Δεν τα λέω όλα αυτά για να πανηγυρίσω. Τα λέω για να δείξω ότι, σε αντίθεση με τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Και γι’ αυτό προχωρούμε τώρα με τις «συντάξεις fast track» και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» (εκδόθηκε την Πέμπτη η σχετική εγκύκλιος), έτσι ώστε μέσα σε λίγους μήνες να τελειώνουμε με τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις».

Τι είπε για τα μέτρα για το ρεύμα

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ηλεκτρική ενέργεια ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «κανείς δεν παραγνωρίζει την ένταση και την έκταση του προβλήματος με το ηλεκτρικό ρεύμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ασχολήθηκε ενεργά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κανένας, όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζει και το ότι το πρόβλημα είναι διεθνές.

Υπάρχουν χώρες-«μοντέλα» για την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν ακριβότερο ρεύμα στη λιανική από όσο εμείς. Αυτό δεν απαλύνει βεβαίως το πρόβλημα κάθε νοικοκυριού, αλλά δείχνει τη δημαγωγία και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης. Πέρα από τα μέτρα που είχαμε λάβει ήδη από το φθινόπωρο (μέσω Ταμείου Ρύπων, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ), λαμβάνουμε τώρα πρόσθετα μέτρα τα οποία θα απαντήσουν με έναν πιο ριζικό τρόπο στο πρόβλημα.

Περιμέναμε από την Ευρώπη να κινηθεί γρηγορότερα, όπως είχε κάνει και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και αποτελεσματικότητα ως προς τις αγορές, αλλά και, από την άλλη, αξιοποιούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χρήματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Αυτοί ήταν και οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν προχωρήσαμε πιο πριν στη λήψη των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Επειδή, όμως, η Ευρώπη δεν αποφάσιζε, προχωρήσαμε μπροστά με μια ρηξικέλευθη λογική που οδηγεί, ουσιαστικά, και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτυρόταν τόσο καιρό για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, «ξεχνούσε» να μας πει ότι όσο καιρό ήταν στην κυβέρνηση η ρήτρα αυτή ίσχυε! Επίσης, «ξεχνάει» να μας πει ότι αν στη ΔΕΗ είχε μείνει η κατάσταση που εμείς παραλάβαμε, η ΔΕΗ τόσο καιρό δεν θα μπορούσε να δώσει τα 850 εκατ. ευρώ από την κερδοφορία για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τα είχε! Ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εν πάση περιπτώσει, προχωρεί μπροστά, αποφασιστικά, δίπλα στον πολίτη, αλλά και μακριά από τη δημαγωγία και την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης. Αισθανόμαστε το πρόβλημα της κοινωνίας και δίνουμε άμεσες και σοβαρές λύσεις».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.