Δάνεια μόνο για γυναίκες: Πώς μπορείτε να πάρετε έως και 25.000 ευρώ – Αναλυτικά η διαδικασία

δάνεια

Έμφαση στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας δίνει το Ταμείο Μικροπιστώσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, παρέχοντας δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίου κίνησης, ύψους από 3.000 έως 25.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, σε αυτήν την κατεύθυνση -δηλαδή για την ενίσχυση, αποκλειστικά, της γυναικείας επιχειρηματικότητας- διατίθενται 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο. Ποσό που αυξάνεται με τη συμμετοχή των Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, δηλαδή των AFI Microfinance, Microsmart και TMEΔΕ Microfinance Solutions.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα για την επιχείρηση -που θα αξιοποιήσει αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο- είναι πως το Ταμείο καταβάλλει για κάθε δάνειο το 75% του κεφαλαίου άτοκα και το υπόλοιπο 25% χορηγείται μέσω του Ιδρύματος Μικροχρηματοδοτήσεων, με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει εκείνο που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχη χρηματοδότηση, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Οι λεπτομέρειες για το δάνειο

Το ποσό του δανείου εκταμιεύεται εφάπαξ ή τμηματικά εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης και σε κάθε περίπτωση πριν από τη λήξη (31.12.2029) της περιόδου επιλεξιμότητας.

Οσον αφορά τη διάρκεια του δανείου, κυμαίνεται από 12 έως 96 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες.

Κάθε ενδιαφερόμενη επιχειρηματίας μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συνάψει περισσότερες από μία δανειακές συμβάσεις, με την προϋπόθεση το συνολικό δανειζόμενο ποσό -σε κάθε χρονική στιγμή- να μην υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.

Μάλιστα, μπορεί να υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου και για χορήγηση κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού (σε μία κοινή αίτηση), με την προϋπόθεση το σύνολο των δανειακών κεφαλαίων να μην υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.

Αξίζει να επισημανθεί πως για την ωφελούμενη επιχείρηση προβλέπεται καθοδήγηση, με σκοπό να ευδοκιμήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο, μέσω εστιασμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης (mentoring), το κόστος των οποίων επιχορηγείται από το Ταμείο (έως 900 ευρώ ανά ΑΦΜ τελικού αποδέκτη).

Τα κριτήρια για το δάνειο

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, το οποίο «τρέχει» και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, έχουν:

Επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, όπου σε περίπτωση εταιρικών σχημάτων ο μέτοχος/εταίρος κατά ποσοστό άνω του 50% είναι γυναίκα και η διαχείριση/εκπροσώπηση της επιχείρησης πραγματοποιείται από γυναίκα. Σε περίπτωση ατομικής επιχειρήσεις, πρέπει να ανήκει σε γυναίκα.

Πολύ μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες πρέπει να ικανοποιούνται τουλάχιστον δύο από τα εξής κριτήρια κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης:

1) Ο μέσος όρος προσωπικού να είναι μικρότερος ή ίσος των 10 ατόμων.

2) Το σύνολο ενεργητικού να είναι μικρότερο ή ίσο των 450.000 ευρώ.

3) Ο καθαρός κύκλος εργασιών να είναι μικρότερος ή ίσος των 900.000 ευρώ.

 Βήμα βήμα ολόκληρη η διαδικασία

Για την ένταξη στο Ταμείο οι ενδιαφερόμενες ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:

  1. Υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω του δικτυακού τόπου https://kyc.hdb.gr/.

Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση και ύστερα από μία σειρά αξιολογήσεων κριτηρίων επιλεξιμότητας, η αίτηση προωθείται στα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων που έχει επιλέξει η ενδιαφερόμενη για την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς.

Εφόσον η αίτηση γίνει καταρχήν αποδεκτή, δηλαδή λάβει η ενδιαφερόμενη μη δεσμευτική προσφορά, τότε εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

  1. Υποβολή αίτησης στο ΟΠΣΚΕ (μέσω του δικτυακού τόπου https://app.opske.gr/), όπου αναγράφει τον μοναδικό αριθμό αίτησης από την πλατφόρμα KYC, που αφορά το Ιδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων από το οποίο επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί και έχει ήδη λάβει μη δεσμευτική προσφορά.
  1. Υποβολή αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών στο Ιδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων για την αξιολόγησή της.

Επιπλέον, η επιχειρηματίας συμπληρώνει Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης σε τρία βασικά κριτήρια: Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στην πλατφόρμα ESG Tracker by HDB (μέσω του δικτυακού τόπου https://esgtracker.hdb.gr/). Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι απαραίτητη, προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση χρηματοδότησης στο Ιδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων.

Exit mobile version