Δασμοί Τραμπ: «Πλήγμα» για τις ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική – Τι εκτιμούν εκπρόσωποι του κλάδου και οικονομολόγοι - enikonomia.gr

Δασμοί Τραμπ: «Πλήγμα» για τις ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική – Τι εκτιμούν εκπρόσωποι του κλάδου και οικονομολόγοι

εξαγωγές

εξαγωγές

Κορυφώνεται η αγωνία και εντείνεται η αβεβαιότητα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, μετά την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα και στις ελληνικές εξαγωγές με εκπροσώπους του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου να ευελπιστούν ότι θα βρεθεί η «χρυσή» τομή έστω και την τελευταία στιγμή.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανήλθαν πέρυσι στα 2,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13,9% σε σχέση με το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 4,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών με την Αμερική να αποτελεί το πέμπτο καλύτερο πελάτη για τα ελληνικά προϊόντα. Από το σύνολο των προϊόντων που εξάγονται η αξία των εξαγωγών στα αγροδιατροφικά προϊόντα και κυρίως το ελαιόλαδο, η φέτα και το κρασί ανέρχεται στα 720 εκατ. ευρώ κατέχοντας την δεύτερη θέση μετά από τα φαρμακευτικά προϊόντα οι εξαγωγές των οποίων έφτασαν πέρυσι τα 950 εκατ. ευρώ.

Ποια προϊόντα εξάγονται στην Αμερική

Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα βιομηχανικά υλικά με 310 εκατ. ευρώ και στην τέταρτη τα καλλυντικά με 220 εκατ. ευρώ. Σε αυτό που συμφωνεί η πλειονότητα από τους οικονομολόγους και από τους εκπροσώπους των εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι ότι εάν τελικά επιβληθούν δασμοί 30% στα προϊόντα που εξάγονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αμερικής, από την 1η Αυγούστου, τότε σίγουρα θα ελληνικά προϊόντα θα είναι ακριβότερα για τους Αμερικανούς καταναλωτές και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει μείωση της ζήτησης. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι αυτή η μείωση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 10%, δηλαδή οι ελληνικές εξαγωγές να μειωθούν στην Αμερική κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν πιο ουσιαστικές εκτιμήσεις.

Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο και η φέτα είναι η μοναδική τους ποιότητα και η υψηλή τους διατροφική αξία που σίγουρα θα παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό των επιπτώσεων που θα έχει η επιβολή δασμών 30% και στα ελληνικά προϊόντα. Φυσικά σημαντικό ρόλο για το πώς θα κινηθούν οι ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική μετά την επιβολή δασμών είναι και το πώς θα αντιδράσουν Τρίτες Χώρες που εξάγουν ομοειδή προϊόντα με τα ελληνικά στην Αμερική και στα οποία δεν έχουν επιβληθεί δασμοί. Εάν δηλαδή θα προτιμήσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές προϊόντα να αγοράσουν ομοειδή με τα ελληνικά προϊόντα από άλλες χώρες που θα είναι πολύ φθηνότερα.

Τι αναφέρει η Έκθεση Ιουνίου της Bain & Company

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Έκθεση Ιουνίου της Bain & Company για την παγκόσμια αγορά private equity (ιδιωτικά κεφάλαια) η επιβολή των δασμών έχει επηρεάσει σημαντικά τον στρατηγικό σχεδιασμό των εταιρειών private equity, αποτελώντας βασικό παράγοντα για την επιβράδυνση του δεύτερου τριμήνου, παρά την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης τους προηγούμενους μήνες. Αν και οι προκλήσεις στις συναλλαγές ενδέχεται να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα, η Bain υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της παρούσας αβεβαιότητας θα είναι εκείνοι που θα ξεχωρίσουν.

Σύμφωνα με την Έκθεση αν και η Bain αναγνωρίζει ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα καθιστά τις προβλέψεις για το υπόλοιπο του 2025 πιο περίπλοκες από το σύνηθες, εκτιμά ότι ο κλάδος του private equity καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα, με φόντο τη ριζική αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου και των γεωπολιτικών ισορροπιών. Μέσα σε αυτό το δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σχεδόν κάθε εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου καλείται να επαναξιολογήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, καθώς βασικές στρατηγικές παραδοχές που ίσχυαν στις αρχές του έτους ενδέχεται πλέον να μην ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες.

 

Exit mobile version