Δείτε πόσο έχει “φουσκώσει” ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ

σούπερ μάρκετ

Μέσα σε 1,5 χρόνο έχει «φουσκώσει» σχεδόν κατά 20% ο λογαριασμός του σούπερ μάρκετ ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώθηκε κατά κατά 18,8%  το 2022. Όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος  πραγματοποιώντας τιμοληψία από την πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης, για ένα τυπικό καλάθι με 19 προϊόντα τα νοικοκυριά καλούνται, τώρα, να πληρώσουν 85,62 ευρώ από 72,21 ευρώ τον Ιούνιο του 2022, δηλαδή 18,6% περισσότερα χρήματα.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στο ελαιόλαδο, στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, στα λαχανικά και στα κρεατικά, στα απαραίτητα δηλαδή είδη για τη διαβίωση των καταναλωτών. Αναλυτικά:

Οι  μειώσεις

Μόλις σε τρία προϊόντα παρατηρούνται μειώσεις, όπως στο κοτόπουλο, η τιμή του οποίου έχει υποχωρήσει κατά 13,9%, στα 3,21 από 3,73 ευρώ το κιλό. Κατά 0,10 ευρώ φθηνότερα πωλούνται και τα μήλα στάρκιν, 1,59 ευρώ το κιλό, αν και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία λόγω της μείωσης της παραγωγής κατά 30% ως αποτέλεσμα των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel. Τέλος, οριακή πτώση 0,6% έχει καταγράψει η τιμή στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 κιλό), από 1,65 σε 1,64 ευρώ το κιλό.

Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής στο ράφι τουλάχιστον κατά 5% και για διάστημα 6 μηνών το λιγότερο, στο οποίο έχουν ενταχθεί περίπου 1.000 κωδικοί προϊόντων, θα φρενάρει την πορεία του πληθωρισμού και θα ελαφρύνει το καλάθι των νοικοκυριών.

 

 

Exit mobile version