ΔΕΘ: Οι δύο άξονες των παρεμβάσεων που εξαγγέλθηκαν – Στήριξη εισοδημάτων και πάταξη της φοροδιαφυγής στο επίκεντρο

Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΕΘ

Η στήριξη των εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι οι δύο άξονες της πολιτικής που ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως την περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ.

Παράλληλα έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση όλων των παραπάνω την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σημειώνοντας με έμφαση ότι παρά την σημαντική επιβάρυνση που θα έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό η στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες, αλλά και τις φωτιές, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% παραμένει στο ακέραιο.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ο διπλασιασμός του αποθεματικού που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από τα 300 εκατ. στα 600 εκατ. και το επιπλέον ποσό θα επωμιστούν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και ιδιοκτήτες του Airbnb.

Το μέτρο που αναμφίβολα έκλεψε τις εντυπώσεις χθες ήταν η ανακοίνωση για το ξεπάγωμα των 3ετιών που αφορά σεέναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η αύξηση που θα δει κάποιος εργαζόμενος μπορεί να φτάνει και το 30%. Μένουν πάντως να διευκρινιστούν μία σειρά από ζητήματα, κάτι που θα πράξει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα ψηφισμένα μέτρα που ήδη «τρέχουν» συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που θα πάρει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης για τον έλεγχο των τιμών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής καθίσταται ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ας δούμε αναλυτικά και κωδικοποιημένα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

Α: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Β. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Γ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ

Exit mobile version