Die Presse: Θετική η αποδοχή του ελληνικού ομολόγου από τις αγορές

Θετική ήταν η αποδοχή της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση ενός πενταετούς κρατικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2014 , υπογραμμίζει σε σημερινή εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα η έγκυρη Ααυστριακή συντηρητική εφημερίδα “Die Presse”. Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χαιρέτισε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, προσθέτει, υπάρχουν και αντίπαλοι της έκδοσης του ομολόγου, κυρίως στην ίδια την Ελλάδα, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα στην κυβέρνηση πως θεωρεί “πρόωρη” την επιστροφή στις αγορές- «μία προβοκάτσια για μία κυβέρνηση στη φάση της προετοιμασίας μίας δύσκολης χρηματοπιστωτικής συναλλαγής», κατά την οποία η Ελλάδα άντλησε την Τρίτη τρία δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,625%.

«Ενόψει του γενικότερα χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό, αλλά ενόψει των δυσκολιών της χώρας- έλεγχοι κεφαλαίων, πρόγραμμα διάσωσης και χρέος στο 180% του ΑΕΠ- αποτελεί μία σημαντική πρόοδο», σημειώνει.

Σύμφωνα με την Die Presse, «ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος είχε διοριστεί από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, είναι για πολλούς στην ελληνική αριστερή κυβέρνηση ένα “κόκκινο πανί”.

«Ο Στουρνάρας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί Αντώνη Σαμαρά, από το 2012 έως το 2014, ήταν εκείνος ο οποίος είχε εκδώσει τον Απρίλιο του 2014 το τελευταίο πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%, ενώ περαιτέρω εκδόσεις μέσα στο 2014 απέτυχαν» αναφέρει η εφημερίδα.

Η ανταπόκριση της”Die Presse”από την Αθήνα καταλήγει με τη διαπίστωση πως «αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ευκολότερα για την κυβέρνηση Τσίπρα: τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι καλά, για παράδειγμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα ανερχόταν σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ».

Exit mobile version