Δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3: Ποιες αλλαγές έρχονται για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

επιχειρήσεις

Έρχονται «κλειδωμένοι» κωδικοί στο έντυπο του ΦΠΑ και στο Ε3  των φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρόκειται για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις  οποίες αναμένεται να λάβουν από κοινού από το Φθινόπωρο έως και το τέλος του 2023 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προκειμένου να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής.  Aναλυτικά:

Τα βασικά μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής  της περιόδου 2023-2024

Σύμφωνα με τις φοροελεγκτικές αρχές, τα βασικά μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής της περιόδου 2023-2024 είναι τα εξής:

Υπενθυμίζεται πως  η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ για τις δηλώσεις  Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που υποβάλλονται από 5 Δεκεμβρίου του 2022. Αυτό γίνεται  σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην πλατφόρμα  της ΑΑΔΕ “myDATA “. Επίσης επισημαίνεται πως όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας) ως προς τις εισροές ΦΠΑ.

Ωστόσο δεν  συμπεριλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ), για την οποία  δεν  δίνεται έκπτωση του ΦΠΑ , όπως για δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης.  Συνήθως όμως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και  δεν προσυμπληρώνονται.

 

 

 

Exit mobile version