Δημόσιο: Ανατροπή με τις αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων – Διευκρινίσεις για την προσωρινή σύνταξη

συντάξεις

Ανατροπή με τις αλλαγές στο καθεστώς για τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων στους ασφαλισμένους του δημοσίου τομέα.

Της Κατερίνας Φεσσά

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν σενάρια πως εξεταζόταν να εφαρμοστεί ξανά το καθεστώς που υπήρχε πριν από την πανδημία για τις καταβολές των συντάξεων του Δημοσίου, δηλαδή να πληρώνονται όλες την προτελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται ότι δεν ισχύει, με βάση τις διευκρινίσεις που δίνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ στο enikonomia.gr. «Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων των ασφαλισμένων του Δημοσίου τομέα. Δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο…. τέτοια σκέψη» υπογραμμίζουν πηγές του e- ΕΦΚΑ.

Συντάξεις δημοσίου: Πώς θα πληρώνονται

Συνεπώς, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου τομέα θα εξακολουθούν να πληρώνονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα. Δηλαδή:

Παράδειγμα

Παρακάτω παρατίθεται ένα σχετικό παράδειγμα για τον τρόπο που θα πληρώνονται και το επόμενο διάστημα οι συντάξεις του Δημοσίου. Οι συντάξεις του Ιουνίου του 2025 θα πληρωθούν ως εξής:

Προσωρινή σύνταξη στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό: Τι εξετάζεται

Την ίδια ώρα, νεότερες πληροφορίες του enikonomia.gr αναφέρουν πως δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταργηθεί η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης στους ασφαλισμένους του δημοσίου τομέα και να δίνεται απευθείας η μόνιμη κύρια στους δικαιούχους. Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στην ψηφιοποίηση των ενσήμων. Ωστόσο δεν αποκλείεται η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να μην χορηγείται η προσωρινή σύνταξη στους ασφαλισμένους του δημοσίου τομέα και να βγαίνει πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με σήμερα η μόνιμη.

Ενώ όσον αφορά στο εάν θα καταργηθεί η προσωρινή σύνταξη και στον ιδιωτικό τομέα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό είναι δύσκολο να γίνει, διότι υπάρχει η διαδοχική ασφάλιση κάτι που σημαίνει πως ο ασφαλισμένος μπορεί να ανήκει σε δύο διαφορετικά ταμεία. Ωστόσο στον δημόσιο τομέα η κατάσταση είναι πιο εύκολη.

Exit mobile version