Το ζήτημα του χρέους θέτει και πάλι το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει σε μία συμφωνία με την Ελλάδα, που δεν θα περιλαμβάνει σκληρές παρεμβάσεις για τις συντάξεις και τους μισθούς.
Ενώ η Αθήνα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, έχει απορρίψει τις απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρύθμιση των πολιτικών για τις συντάξεις και τους μισθούς, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τις απαιτήσεις της Ελλάδας για μία αναδιάρθρωση του χρέους της.
Μία ασθενής μεταρρύθμιση των συντάξεων και των μισθών στην Ελλάδα, θα απαιτούσε περισσότερα κεφάλαια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και περισσότερη ελάφρυνση του χρέους της από τους πιστωτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία εναλλακτική σχέση για την επίτευξη συμφωνίας στις συζητήσεις. Όσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από τα μέτρα και τους στόχους που συμφωνήθηκαν το 2012, τόσο μεγαλύτερες θα ήταν οι ανάγκες για πρόσθετη χρηματοδότηση και για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να γίνει αυτό βιώσιμο».
“Ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Γιούνκερ εξήγησε (στον Αλέξη Τσίπρα) μία δυνατή διαδικασία με τους τρεις θεσμούς που θα επέτρεπαν την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων έγκαιρα”, ανακοίνωσε η Επιτροπή μετά τη συνάντηση Γιούνκερ και Τσίπρα.
Ο κ. Ράις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις (σε τεχνικό επίπεδο) στις Βρυξέλλες έφθασαν σε αδιέξοδο στο θέμα των συντάξεων, των φόρων και της χρηματοδότησης.
Προειδοποίησε, επίσης, κατά της αύξησης των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα. «Η πολιτική της αύξηση ήδη υψηλών συντελεστών σε μία χαμηλή φορολογική βάση δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να απλοποιήσει το σύστημα του ΦΠΑ και να συλλέξει όλο τα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Πηγή: WSJ