Quantcast
ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος - enikonomia.gr
share

ΔΝΤ: Χωρίς ελάφρυνση δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος

δημοσιεύτηκε:

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην  Προκαταρκτική Έκθεση Βιωσιμότητας ( Preliminary Draft Debt Sustainability Analysis, DSA) που εκδόθηκε πριν από λίγο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συντάχθηκε πριν την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας θα ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ το 2022.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα υπερβούν τα 50 δισεκ. ευρώ και θεωρεί ότι είναι αναγκαίο ένα νέο (τρίτο) πρόγραμμα βοήθειας από την Ευρωζώνη, ύψους τουλάχιστον 36 δισεκ. ευρώ. 

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το δημόσιο χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια της ΕΕ στα 20 χρόνια και η περίοδος αποπληρωμής τους στα 40 χρόνια.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η προκαταρκτική έκθεση ετοιμάσθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις ελληνικές Αρχές τις τελευταίες εβοδμάδες. Σημειώνει, επίσης, ότι η έκθεση δεν έχει συμφωνηθεί με τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη στη διαπραγμάτευση (την Κομισιόν και την ΕΚΤ) και δεν έχει συζητηθεί ούτε συμφωνηθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. 

Τονίζεται ότι μετά την κατάρτιση της έκθεσης επιβλήθηκαν capital controls και υπήρξε αθέτηση πληρωμής της Ελλάδας στο Ταμείο. “Αυτές οι εξελίξεις είναι πιθανόν να έχουν σημαντικές δυσμενείς συνέπεεις, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές, που δεν έχουν ληφθεί υπό σε αυτό το σχέδιο της βιωσιμότητας του χρέους. 

Το σχέδιο του DSA υποθέτει ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτείτο τους επόμενους μήνες από τα υπόλοιπα κεφάλαια του δεύτερου προγράμματος, το οποίο έληξε εν τω μεταξύ. 

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την έκθεση του ΔΝΤ (στην αγγλική γλώσσα) 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.