Δωρεάν κρατικό χρήμα για συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων – Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας 

επιχειρήσεις

Με επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ, χαμηλότοκα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας και φορο- εκπτώσεις η Πολιτεία επιχειρεί να «δελεάσει» πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες εταιρείες, ώστε να μετασχηματιστούν, να συγχωνευτούν και να διαμορφώσουν νέα μεγαλύτερα σχήματα.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει στα «σκαριά» νομοσχέδιο, το οποίο θα ενισχύσει τις προβλέψεις υφιστάμενου νόμου και που όπως εκτιμούν στο «Στρατηγείο της οδού Νίκης» θα διαφοροποιήσει τις συνθήκες στην αγορά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το σκεπτικό του Κωστή Χατζηδάκη -ο οποίος και διαμορφώνει κάθε πτυχή του εν λόγω νομοσχεδίου- έχει να κάνει με την ενθάρρυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.

Όπως συχνά-πυκνά επισημαίνει «στην Ελλάδα έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ούτε για τις ίδιες τις μικρές επιχειρήσεις».

Ποια θα είναι τα κίνητρα του νέου νομοσχεδίου

Κίνητρα για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, όπως συγχωνεύσεις, διασπάσεις/μετατροπές και εισφορά ατομικής επιχείρησης σε υφιστάμενη ή νέα εταιρεία, ήδη είναι σε ισχύ με το ν. 4935/2022. Εντούτοις το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλει να κάνει ακόμη πιο ελκυστικές τις διατάξεις του, υιοθετώντας προβλέψεις για επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται και οι προϋποθέσεις να γίνουν πιο ελαστικές.

Οι διατάξεις του ισχύοντος νόμου εφαρμόζονται σε όλες τις μορφές εταιρικών μετασχηματισμών που προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν. 4601/2019, ήτοι συγχώνευση, διάσπαση και μετατροπή. Περαιτέρω, πεδίο εφαρμογής του νόμου είναι και ειδικότεροι μετασχηματισμοί που προβλέπονται σε αναπτυξιακούς και φορολογικούς νόμους, όπως ο ν. 2166/1993 και ο ν. 4172/2013.

Στους μετασχηματισμούς του εν λόγω νόμου μπορούν να υποβληθούν όλες οι εταιρικές μορφές, ήτοι οι Ανώνυμες Εταιρείες, οι Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, οι Ομόρρυθμες Εταιρείες, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες, οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες κατά μετοχές, οι Κοινοπραξίες του άρθρου 293 του ν. 4072/2012, οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες, οι Αστικοί Συνεταιρισμοί και οι Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Εταιρείες.

Πως διευκολύνονται σήμερα οι επιχειρήσεις για να συγχωνευθούν

Τα κυριότερα κίνητρα που παρέχονται από τον ν. 4935/2022 είναι τα εξής:

Exit mobile version