Την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στα ΚΕΠ με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών αναφορικά με τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ/ΛΑΕ δωρεάν παροχής βιβλίων.
Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλλουν την εν λόγω αίτηση θα πρέπει να επισυνάψουν:
- Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών τους (πχ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ
- Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
- Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον e-ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση απαιτείται επιπλέον Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας («Γ.Α.Π.Α.») ή άλλη ισχύουσα απόφαση πιστοποίηση αναπηρίας. Επίσης επισημαίνεται πως το εν λόγω πρόγραμμα αφορά 130.000 δικαιούχο
Διευκρινίζεται πως το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τις 2 Ιουλίου του 2025 έως και τις 30 Απριλίου του 2026σε όλους τους νομούς της χώρας.
Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος
Επίσης όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Ποιους αφορά
Οι δικαιούχοι είναι:
- οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982
- οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2024
- τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ
2.Τα βιβλία
Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να απευθυνθούν στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους και δεν παραλαμβάνουν δελτία.
Επίσης επισημαίνεται πως οι κληρωθέντες δικαιούχοι πρέπει να επισκεφτούν το παραπάνω διάστημα τα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους προκειμένου να παραλάβουν τα βιβλία τους.
3.Τα αδιάθετα βιβλία
Μετά την ημερομηνία αυτή και ειδικότερα από τις 8 Οκτωβρίου του 2025 τυχόν αδιάθετα βιβλία και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δικαιούχων, θα διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα συμβεβλημένα με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, σε δικαιούχους που υπέβαλαν
αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα και δεν κληρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν παρέλαβαν μέχρι τότε τα βιβλία τους. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η προμήθεια άλλων ειδών εκτός από βιβλία.
4.Οι επιδοτήσεις
Ο ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με το ποσό των 20 ευρώ κατά ανώτατο όριο, ανά δικαιούχο, το οποίο αντιστοιχεί στην τιμή του βιβλίου/βιβλίων, αφού αφαιρεθεί έκπτωση σε ποσοστό 10%. Η έκπτωση θα υπολογίζεται επί της αναγραφόμενης, στο βιβλίο, τιμής λιανικής πώλησης.
Εφέτος, ο ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, στα πλαίσια ενίσχυσης της προνοιακής πολιτικής προς την αγροτική οικογένεια, επιδοτεί κάθε τέκνο δικαιούχο του ΛΑΕ με το ποσό των 40 ευρώ.
Σε περίπτωση που η τιμή του βιβλίου ή των βιβλίων (υπολογιζόμενης και της έκπτωσης 10%) υπερβαίνει το ποσό των 20 ευρώ ή 40 ευρώ ανά περίπτωση, την πρόσθετη διαφορά υποχρεούται να καταβάλει ο δικαιούχος, χωρίς καμία υποχρέωση του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.