Εφορία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις - enikonomia.gr

Εφορία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις

Εφορία

Η πλατφόρμα για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων αναδρομικών ποσών που καταβλήθηκαν το 2025 θα τεθεί σε λειτουργία εντός των προσεχών ημερών, στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Τις επόμενες ημέρες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myAADE για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων αναφορικά με τα αναδρομικά ποσά αποδοχών που εισέπραξαν το περασμένο έτος και αφορούν στα φορολογικά έτη 2015-2024.

Οι παραπάνω υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή σχετικών τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, όπου  εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που περιλαμβάνουν τα αναδρομικά, προκειμένου να πληρώσουν μόνο τους επιπρόσθετους φόρους εισοδήματος που αναλογούν στα εισπραχθέντα αναδρομικά, χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Επίσης επισημαίνεται πως ο υπολογισμός των φόρων αυτών, θα γίνει σύμφωνα με τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά, αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν φόροι εισοδήματος που παρακρατήθηκαν με συντελεστή 20% κατά την καταβολή των αναδρομικών.

Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Ειδικότερα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν το 2025 αναδρομικά ποσά αποδοχών που αφορούν στα έτη 2015 και επόμενα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Στα έτη που ανάγονται φορολογούνται οι καθαρές αποδοχές, οι πρόσθετες αμοιβές, οι  αποζημιώσεις, οι συντάξεις που καταβλήθηκαν ως αναδρομικά ποσά το 2025 σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει νόμου, απόφασης δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης αλλά και οι περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα είτε συντάξεις είτε αναδρομικά από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Και αυτό επειδή ο χρόνος απόκτησης των εν λόγω αναδρομικών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης. Συνεπώς αυτά θα πρέπει να δηλωθούν με συμπληρωματική-τροποποιητική δήλωση στον χρόνο που αφορούν.

Αλλά και οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το περασμένο έτος θα πρέπει να δηλωθούν με συμπληρωματική-τροποποιητική δήλωση στον χρόνο που αφορούν, υπό την προϋπόθεση ότι είτε αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγήθηκε στον δικαιούχο είτε ότι προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται.

2. Με τη χρήση διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE  υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών.

Ο φορολογούμενος  θα πρέπει να επιλέξει το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης.  Η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης γίνεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

Ο πολίτης μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που έλαβε.  Μετά κλικάρει στο «Τροποποιητική δήλωση» και στο «Δήλωση αναδρομικών Ε1».

Τα ποσά των αναδρομικών είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης και δεν δίνεται η δυνατότητα στον φορολογούμενο να συμπληρώσει ή να τροποποιήσει κάποιον άλλο κωδικό.

Εν συνεχεία εμφανίζονται οι κωδικοί προ-συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά και μετά θα πρέπει να γίνει υποβολή της οριστικής δήλωσης.

Μόλις λοιπόν γίνεται η υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης, μετά η ΑΑΔΕ εκδίδει το  νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Εάν ο φορολογούμενος τροποποιήσει άλλα στοιχεία της δήλωσής του, τότε υποχρεούται να προχωρήσει στην υποβολή ξεχωριστής τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

3.Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026 θα πρέπει να υποβληθεί η  τροποποιητική δήλωση των αναδρομικών ποσών των ετών 2015-2024, τα οποία καταβλήθηκαν το περασμένο έτος  και για τα οποία εκδόθηκε ή θα εκδοθεί φέτος η σχετική ηλεκτρονική βεβαίωση.

Ακόμη επισημαίμεται πως ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2027.

4. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που πήραν το 2025 αναδρομικά αποδοχών για 1 ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2015-2024 και τα δηλώσουν υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τις σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις  έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε 2 έως και 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις τις οφειλές, οι οποίες θα προκύψουν από τις εν λόγω τροποποιητικές δηλώσεις.

Με βάση την πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 μπορεί να γίνει η τμηματική καταβολή των οφειλών αυτών.

5.Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

6. H υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων που γίνεται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, όπως και σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης έκδοσης, διόρθωσης και χορήγησης βεβαίωσης από υπόχρεο φορέα, όταν αυτή είναι απαραίτητη για τη συμπλήρωση και την υποβολή δήλωσης, τότε θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους που εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις από τον φορέα.

 

Δεν επιβάλλονται πρόστιμα και δεν υπολογίζονται τόκοι και στις περιπτώσεις των οποίων η χορήγηση των βεβαιώσεων  γίνεται εκπρόθεσμα από φορέα αλλοδαπής.

 

 

Exit mobile version