Εφορία: Τι εξετάζει η ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων - Όλες οι νεότερες πληροφορίες - enikonomia.gr

Εφορία: Τι εξετάζει η ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων – Όλες οι νεότερες πληροφορίες

Εφορία

Ένα νέο μοντέλο για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία φαίνεται πως επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιοι φορολογούμενοι  δεν έχουν  πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν το χρέος τους και ποιοι την έχουν αλλά  αποφεύγουν συστηματικά την εξόφληση του.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως εντός του επόμενου μήνα θα “τρέξει ” και η νέα έκτακτη ρύθμιση των 72 δόσεων

Oυσιαστικά η φορολογική Διοίκηση  περνά σε ένα νέο μοντέλο αξιολόγησης οφειλετών, καθώς εφαρμόζει και στην πράξη τη μεθοδολογία PARE (Payment capacity – Attitude – Recency – Event),  προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαχείριση του ληξιπρόθεσμου χρέους και να ανακοπεί η ανοδική του πορεία.

Δηλαδή, ο οφειλέτης μέσω της ρύθμισης θα παρακολουθείται για:

Αξίζει να σημειωθεί πως με την ενεργοποίηση νέου συστήματος ανάλυσης δεδομένων και «βαθμολόγησης» του φορολογούμενου, θα δημιουργηθεί ένα αναλυτικό οικονομικό προφίλ συμπεριφοράς για κάθε οφειλέτη.

To επιχειρησιακό σχέδιο του 2026

Οι άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ για το  2026 είναι τέσσερις και αυτοί είναι οι εξής:

1.Η ικανότητα πληρωμής (Payment Capacity).  Η φορολογική διοίκηση θα περνάει από κόσκινο:

2.Η συμπεριφορά (Attitude). Η φορολογική διοίκηση θα αξιολογεί την προηγούμενη στάση του φορολογούμενου απέναντι στις υποχρεώσεις του, δηλαδή αν τηρούσε ρυθμίσεις, αν εξοφλούσε εγκαίρως ή αν εμφάνιζε συστηματική ασυνέπεια.

3.Η  παλαιότητα οφειλών (Recency). Θα δίνεται διαφορετική βαρύτητα από την ΑΑΔΕ στα «φρέσκα» και στα παλαιότερα χρέη του φορολογούμενου.

4.Τα οικονομικά γεγονότα (Event). 

Στην ανάλυση που θα κάνει η ΑΑΔΕ για το προφίλ του οφειλέτη θα συνυπολογίζονται σημαντικά γεγονότα που μπορεί να επηρέασαν την ικανότητα πληρωμής του.

Ενδεικτικά κάποια από αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την απώλεια εισοδήματος, την  επιχειρηματική κρίση ή άλλα οικονομικά συμβάντα.

Επίσης επισημαίνεται πως μέσω του νέου εργαλείου θα αξιοποιούνται:

Ρύθμιση ή εξωδικαστικός μηχανισμός

Η ΑΑΔΕ θα εντοπίζει τις πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη για την αποπληρωμή των χρεών του με βάση το προφίλ που θα σχηματίζεται και θα προτείνεται  είτε πάγια ρύθμιση είτε  εξωδικαστικός μηχανισμός.

Οι οφειλέτες που δεν θα δέχονται την ρύθμιση που τους προτείνεται θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα βρεθούν αντιμέτωποι  με αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα,η ΑΑΔΕ αναπτύσσει- μέσω του Συστήματος Προηγμένης Επιχειρησιακής Νοημοσύνης (ΒΙ) και Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics)- προγνωστικά μοντέλα για τη βελτίωση της στόχευσης δράσεων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός επεκτείνει τη δυνατότητα επιβολής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ επιταχύνει τις διασταυρώσεις πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας και την αποστολή στοχευμένων αιτήσεων αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη των οφειλών.

Τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ  έδειξαν πως:

Στο πλαίσιο αυτού του περιβάλλοντος, ο βασικός στόχος της ΑΑΔΕ για το 206 είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και από αυτές το 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον ΦΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση στην πρώτη γραμμή του ελέγχου της Αρχής θα εξακολουθούν να βρίσκονται οι  μεγάλοι οφειλέτες.

 

 

Exit mobile version