Εφορία: «Βροχή» οι «καμπάνες» από τους ελεγκτές – Τα «τρικ» που καθυστερούν την πληρωμή των προστίμων 

Εφορία

«Βροχή» πέφτουν οι «καμπάνες» στους πολίτες από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της εφορίας, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την περασμένη χρονιά.

Εντούτοις σε συντριπτικό ποσοστό, το οποίο ξεπερνά το 90%, τα χρήματα των προστίμων αυτών δεν εισπράττονται. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ουκ ολίγοι αμφισβητούν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν και αξιοποιούν κάθε διαθέσιμο «εργαλείο» για να τα «σβήσουν». Και όσοι δεν τα καταφέρουν τα … «σπάνε» σε δόσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το σίγουρο είναι πως τα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ προχωρούν σε αθρόες επιβολές προστίμων, αλλά όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία είναι ελάχιστα τα ποσά που εισπράττονται, καθώς το σχετικό ποσοστό μόλις και μετά βίας αγγίζει το 10%.

Με ποια «τρικ» καθυστερεί η πληρωμή του προστίμου

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για ολόκληρο το 2023, από τους ελέγχους που διενήργησαν τα Ελεγκτικά Κέντρα, καταλογίστηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ, αλλά στα ταμεία της εφορίας μπήκαν μόλις 126 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι που καθυστερεί η είσπραξη των προστίμων είναι οι εξής:

Τι πρόστιμα επέβαλλε η Εφορία στους «μεγάλους»

Βάσει των ίδιων στοιχείων της ΑΑΔΕ, στη διάρκεια του 2023 βεβαιώθηκαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε «μεγάλους» φορολογούμενους τα ακόλουθα ποσά:

Να σημειωθεί πως το ΚΕΦΟΜΕΠ διενήργησε επιπλέον και 111 ελέγχους σε μεγάλες υποθέσεις ακινήτων (φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝ.Φ.Ι.Α,, Ειδικού Φόρου Ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου), καταλογίζοντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 16,12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 1,54 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version