Εκκρεμείς επιστροφές φόρων: Τέλος χρόνου για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ – Όλες οι λεπτομέρειες

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες  ακινήτων να εξοφλήσουν εφάπαξ το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp εάν θέλουν να εισπράξουν στο ακέραιο την επιστροφή φόρου που δικαιούνται από την Εφορία.

Σημειώνεται δε πως η ΑΑΔΕ αναμένεται να ” τρέξει” το προσεχές Σαββατοκύριακο  τη διαδικασία αναφορικά με τους κεντρικούς συμψηφισμούς των εκκρεμών επιστροφών φόρου με το φετινό. Μάλιστα  σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία αυτή είναι μια πάγια διαδικασία που γίνεται δηλαδή  εάν ένας πολίτης  δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος  τότε αυτή θα συμψηφισθεί με τον ΕΝΦΙΑ που  θα πρέπει να καταβάλει στην Εφορία. Υπενθυμίζεται πως ο  συμψηφισμός αυτός γίνεται χωρίς  την υποβολή αίτησης από τον φορολογούμενο.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ

Ενώ όσον αφορά στην εξόφληση του ΕΝΦΙΑ επισημαίνονται τα εξής:

Ο φόρος μπορεί να πληρωθεί:

Οι τροποποιητικές δηλώσεις

Οι  ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση του ΕΝΦΙΑ σε εφαρμογή της ΑΑΔΕ προκειμένου να διορθώσουν στο Ε9 τα λάθη ή τις παραλείψεις που έχουν σε θέματα ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, σε ποσοστά συνιδιοκτησίας ή ακόμα και στον όροφο του ακινήτου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα ξεφουσκώσει έτσι το αρχικό εκκαθαριστικό.

 

 

Exit mobile version