ΕΚΤ: Τι λέει ο Στουρνάρας για τα επιτόκια και το ευρώ

Γιάννης Στουρνάρας

Την πεποίθηση πως η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζει την πολιτική της για τη μείωση των επιτοκίων για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου οι αξιωματούχοι να μπορούν να αξιολογήσουν το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί πρόσφατα το εμπόριο, εξέφρασε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας  και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει » είπε αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων. « Η διαδικασία αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ( εν. μειώσεων  επιτοκίων), ωστόσο μια τέτοια παγκόσμια αβεβαιότητα δεν μπορεί να πει ποτέ κανείς ότι  έχει τελειώσει» συμπλήρωσε.

Τη δήλωση αυτή την έκανε ο κ. Στουρνάρας ύστερα από τα όσα είπε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση της Τράπεζας. Αφού η ΕΚΤ μείωσε για όγδοη φορά το επιτόκιο καταθέσεων της στο 2%, αυτό δίνει το περιθώριο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μπορούν να διαχειριστούν  καλύτερα την όποια αβεβαιότητα προκύψει, είπε.

Και  συνέχισε λέγοντας πως  η ΕΚΤ κρατά ανοικτές τις επιλογές για τη συνέχεια καθώς οι  αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα στοιχεία  από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Οι  διαφορές μεταξύ των «γερακιών» και των «περιστεριών» στην ΕΚΤ δεν είναι αυτή τη φορά τόσο μεγάλες καθώς έχει υπάρξει σύγκλιση απόψεων, τόνισε . Αλλά ούτε και η Λαγκάρντ απέκλεισε κάτι  χθες, είπε.

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Mάλιστα άτομα που γνωρίζουν το θέμα αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι προβλέπουν πως θα υπάρξει μια παύση στη μείωση των επιτοκίων όταν θα έχει καθοριστεί η πολιτική της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουλίου .

Πάντως ο  Στουρνάρας είπε πως εάν μειωθεί και άλλο το κόστος δανεισμού, τότε αυτό αποδυνάμωνε την οικονομία των 20 κρατών – μελών της Ευρωζώνης πέραν ​​από την τρέχουσα πρόβλεψη και πως αυτό θα περιόριζε  τον πληθωρισμό κάτω του  στόχου του 2% – κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί.

Για το ευρώ

Επίσης μίλησε για το ευρώ.  Αν ενταθεί η πολιτική δασμών, τότε  δολάριο θα χάσει σταδιακά μέρος τους στάτους που έχει ως αποθεματικό νόμισμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το ευρώ θα ωφεληθεί αυτομάτως από αυτήν την εξέλιξη.  Για να γίνει αυτό θα πρέπει η Ευρωζώνη να λάβει μέτρα όπως την ενιαία επιτροπή κεφαλαιαγορών.

Η ανατίμηση του ευρώ δυσχεραίνει τις εξαγωγές αλλά είναι θετική για την αναχρηματοδότηση του χρέους, συμπλήρωσε.

 

 

 

Exit mobile version