Quantcast
Εκτός ΦΠΑ μένουν χιλιάδες επαγγελματίες - Τι εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Εκτός ΦΠΑ μένουν χιλιάδες επαγγελματίες – Τι εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Εκτός ΦΠΑ μένουν  χιλιάδες επαγγελματίες, καθώς ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης προσανατολίζεται να διπλασιάσει το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση υποβολής. Έτσι το όριο  διαμορφώνεται σε 20.000 ευρώ από 10.000 ευρώ, προκειμένου να περιορίσει το απροσμέτρητο διαχειριστικό κόστος, να ελευθερώσει δυνάμεις της ΑΑΔΕ και να τις στρέψει σε φορολογικά αντικείμενα μεγάλα και ικανά να προσθέσουν σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”  ο υφυπουργός υπολογίζει πώς με ανασύνταξη και επαναπροσανατολισμό των φορολογικών ελέγχων μπορούν να ανακτηθούν σχεδόν 3 δισ. ευρώ ετησίως και έτσι να προσθέσουν άλλες δυνατότητες στα δημόσια οικονομικά, να υποστηρίξουν κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες και να επιτρέψουν την ευχερέστερη και ταχύτερη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Η ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η  ραγδαία ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας προσφέρει νέες δυνατότητες στις ελεγκτικές αρχές.  Ήδη ολοκληρώνονται οι επαφές με τις ευρωπαϊκές αρχές που θα επιτρέψουν μέσα στο 2024 να καθιερωθούν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και από τον νέο χρόνο να αρχίσει η εκτεταμένη χρήση των POS, όπως και η διασύνδεσή τους με το σύστημα taxis της Εφορίας. Όπως εξηγεί ο κ. Θεοχάρης πλέον τα εργαλεία πολλαπλασιάζονται και οι στοχεύσεις μπορούν να είναι συγκεκριμένες σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής.

 Οι γιατροί 

Για παράδειγμα ο κ. Θεοχάρης σημειώνει ότι τα εισοδήματα των γιατρών δεν μπορούν να κρυφτούν. Οι ιατρικές πράξεις είναι καταγεγραμμένες  στο όποιο νοσοκομείο, δημόσιο ή ιδιωτικό, οι χειρουργοί επίσης μια απλή ψηφιακή εντολή αρκεί να φέρει στο φως τον αριθμό των επεμβάσεων και βεβαίως το εισόδημα  έστω κατά προσέγγιση μη αμφισβητούμενη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους  οδοντιάτρους, με τους μηχανικούς ή με ταξιτζήδες οι οποίοι μετά  και την μεγάλη αύξηση των κομίστρων, λόγω της ρωσικής  εισβολής στην Ουκρανία, δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι εργάζονται με ημερήσιο κέρδος 9,5 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.