ΕΛΣΤΑΤ: Εκτοξεύθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα

ΕΛΣΤΑΤ

Εκτοξεύθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας το 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 11,4 δισ. ευρώ  και με αυτόν τον τρόπο  ανοίγει ο δρόμος για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. «Το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2024, σύμφωνα με το ESA 2010, εκτιμάται στα 3,18 δισ. ευρώ (πλεόνασμα), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2024 εκτιμάται στα 364,9 δισ. ευρώ (153,6% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος)» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται τα κύρια αποτελέσματα της περιόδου 2021-2024.

Ο πίνακας 2 παρουσιάζει την εξέλιξη του ΑΕΠ, του ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης, του πρωτογενούς ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης, των δαπανών (σε ενοποιημένη βάση), των εσόδων (σε ενοποιημένη βάση) και του χρέους Γενικής Κυβέρνησης (σε ενοποιημένη βάση) την περίοδο 2021-2024, όπως υπολογίζονται σύμφωνα με το ESA 2010.

 

Η κρατική υποστήριξη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η επίπτωσή της στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης

Ο Πίνακας 3 παρουσιάζει την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, από όλες τις παρεμβάσεις του κράτους κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στο ισοζύγιο (έλλειμμα/πλεόνασμα) της Γενικής Κυβέρνησης.

Πίνακας 3: Επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης 2021-2024

Στα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024 η δαπάνη της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν μεγαλύτερηαπό τα σχετικά έσοδα

Exit mobile version