ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι θα πληρώσουν τον λιγότερο φόρο φέτος και ποιοι καθόλου

ΕΝΦΙΑ

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να  εκδοθούν  τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων.

Μόλις γίνει αυτό θα πρέπει  οι υπόχρεοι  να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία για να εκτυπώσουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του Φόρου:

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Μεταξύ άλλων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να  γνωρίζουν για τον νέο ΕΝΦΙΑ τα εξής:

Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε τον νέο ΕΝΦΙΑ -Οι 4 τρόποι

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πληρώσουν τον νέο ΕΝΦΙΑ με τους παρακάτω τρόπους:

1ος τρόπος: Όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο θα έχουν έκπτωση  3%.

20ς τρόπος: Σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις μπορεί να αποπληρωθεί ο φόρος. Αναλυτικά:

3ος τρόπος: Μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις  μπορεί να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ. Όποιος φορολογούμενος επιλέξει να πληρώσει τον φόρο με αυτόν τρόπο θα πρέπει να γνωρίζει πως ο ΕΝΦΙΑ  εξοφλείται από την τράπεζα και μετά ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.

4ος τρόπος: Στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εντάξουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.

Διευκρινίζεται πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που  θα  εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις θα έχουν μια επιβάρυνση με τόκο δηλαδή το επιτόκιο θα φτάνει περίπου στο 4,5% ενώ στις 24 δόσεις θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο  άνω του 6%. Για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Παράλληλα επισημαίνεται πως όσοι επιθυμούν να εντάξουν τον ΕΝΦΙΑ σε 12 ή 24 δόσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

 Οι χαμένοι  του νέου ΕΝΦΙΑ

“Φουσκωμένο” λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα λάβουν οι  φορολογούμενοι που το 2022:

Οι κερδισμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ

Α.  Έκπτωση 50%

Έκπτωση  50 % του ΕΝΦΙΑ θα έχουν φέτος οι  ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια :

Β. Η απαλλαγή

Τα νοικοκυριά που έχουν τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω αλλά και οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% δεν θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ εφόσον:

 

 

 

 

Exit mobile version