ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις λαθών στο Ε9 – Πότε θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά

ΕΝΦΙΑ

Μέχρι αύριο, Τετάρτη, 12 Απριλίου βράδυ μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για το έντυπο Ε9 προκειμένου να κάνουν τις απαιτούμενες διορθώσεις και να «ξεφουσκώσουν» τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ από 20% έως 90%.

Η προθεσμία αυτή αφορά στους πολίτες που:

Διευκρινίζεται πως χωρίς την επιβολή προστίμου των 100 ευρώ γίνεται η υποβολή των παραπάνω νέων τροποποιητικών δηλώσεων ή διορθώσεων.  Ωστόσο θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα εάν από τη δήλωση προκύψει  ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους.

Επίσης επισημαίνεται πως τα εκκαθαριστικά  σημειώματα του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν μέσα στον Απρίλιο, ενώ η καταβολή του θα μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε έως 10 δόσεις  από τον προσεχή Μάιο έως τον Φεβρουάριο του 2024.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με αυτόν του 2022 για τους φορολογούμενους που δεν είχαν κάποια μεταβολή στην περιουσία τους.

Ε9: Πώς υποβάλετε τροποποιητική δήλωση -Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να κάνουν διορθώσεις στο Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

ΕΝΦΙΑ: Ποια λάθη φουσκώνουν το εκκαθαριστικό

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στο Ε9 και «φουσκώνουν» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

 Διευκρινίσεις για τον έξτρα φόρο και τις διορθώσεις 

Οι φορολογούμενοι που θα διορθώσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις θα καταβάλουν τον έξτρα φόρο που θα προκύψει σε περίπτωση δήλωσης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων χωρίς  όμως να κληθούν να πληρώσουν το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ το οποίο έχει καταργηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Έρχεται και δεύτερη ευκαιρία 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις τροποιητικές δηλώσεις του Ε9.

Ωστόσο η πλατφόρμα αυτή θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία εντός του Μαΐου για την υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων των φορολογουμένων και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2023. Η προθεσμία αυτή θα αφορά τους πολίτες που θα διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους.  Οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνονται πλέον αυτόματα. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα συμβόλαιο (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά) οι μεταβολές θα περνούν μέσω της πλατφόρμας myProperty στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version